Vijesti


Tužilaštvo traži produženje pritvora Šojiću – raniji tužilac izuzet iz slučaja 27. Juna 2022. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za još dva mjeseca Draganu Šojiću, suspendovanom direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH kojeg sumnjiči za pronevjere, dok je Odbrana tražila ukidanje ove mjere ističući da još uvijek nije određeno ni krivično djelo za koje je osumnjičen.
Promovisana “Devedeset druga”, knjiga o stvarnim ljudima i događajima u Doboju 27. Juna 2022. Vijest Na blizu 300 stranica, Mirko Jeleč je u knjizi “Devedeset druga” ispisao 25 priča o ubistvima, premlaćivanjima, otpuštanju s posla i protjerivanju nesrpskog stanovništva, propagandi lokalnih medija i drugim zbivanjima u Doboju 1992., godine koja je, kaže, bila prelomna u njegovom životu i razdvojila ga od dragih ljudi.
Subotić i ostali: Davanje novca službenicima na graničnim prelazima – nepisano pravilo u BiH 27. Juna 2022. Suđenje U nastavku suđenja Špiri Subotiću i Ahmedu Bešireviću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je priznao svoju krivicu, a da je u toku tog procesa zloupotrijebio povjerenje optuženog Subotića.
Odbijen zahtjev Milana Lukića za puštanje na prijevremenu slobodu 27. Juna 2022. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu.
“Porodično okupljanje”: Održana treća Povorka ponosa u Sarajevu 25. Juna 2022. Vijest Na trećoj Povorci ponosa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine organizatori su poručili kako je njihova borba usmjerena protiv nejednakosti LGBTIQ osoba u bh. društvu, zatraživši donošenje zakona kojim bi ova nejednakost bila otklonjena, a u tim zahtjevima pridružili su im se i članovi porodica.
U Sarajevu održani protesti prije Povorke ponosa 25. Juna 2022. Vijest Nekoliko sati prije održavanja treće bh. Povorke ponosa, održan je i protest “Vratite nam dugu” koji je organizovao bivši selefijski daija i vođa vjerskog političkog pokreta Sanin Musa.
Iduće sedmice početak suđenja za zločin na području Nevesinja 24. Juna 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine u srijedu, 29. juna, počinje suđenje za ubistva oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti počinjena u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara.
Seni Hamzabegović potvrđena oslobađajuća presuda za finansiranje terorizma 24. Juna 2022. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu, kojom je kao nesnovana odbijena žalba Državnog tužilaštva i Seni Hamzabegović potvrđena oslobađajuća presuda po optužnici za finansiranje terorističkih aktivnosti.
Suđenje Džombiću: Potraživanje odštete više od 24 miliona 24. Juna 2022. Suđenje Na suđenju Aleksandru Džombiću, bivšem premijeru Vlade Republike Srpske, pred Okružnim sudom u Banja Luci prezentiran je prijedlog imovinskopravnog zahtjeva uz ostvarivanje privremenih mjera obezbjeđenja u kom se navodi da Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) potražuje od “Energolinije” više od 24 miliona konvertibilnih maraka (KM) zbog neisplaćivanja kredita i štete koju je banka pretrpjela.
Michelle Bachelet, visoka komesarka UN-a: Negiranje genocida u Srebrenici je posebna vrsta govora mržnje 24. Juna 2022. Vijest Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal, ali se još uvijek suočava sa segregacijom i diskriminacijom zasnovanom na spolu, etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, zbog čega je neophodan adekvatan rad svih institucija i pojedinaca na promoviranju ljudskih prava, kazala je Michelle Bachelet, visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava, na kraju svoje posjete BiH.