Vijest

Nova disciplinska tužba protiv tužiteljice Gordane Tadić

4. Jula 2022.14:49
Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio je disciplinsku tužbu protiv Gordane Tadić, tužiteljice Državnog tužilaštva, zbog objave iz aprila ove godine u kojoj tvrdi kako je tokom sastanka nosilaca najviših pravosudnih funkcija, održanog u kompleksu pravosudnih institucija, na nju vršen pritisak.


Gordana Tadić. Foto: BIRN BiH

Tužba protiv Tadić je podnesena zbog disciplinskog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, potvrdili su iz UDT-a za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Ureda su naveli kako je tužba “u vezi navoda iznesenih u javnoj objavi tužene iz aprila 2022. godine, o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka u prostorijama VSTV-a BiH iz januara 2021. godine”.

Tadić je u ovoj objavi navela kako je početkom 2021. godine prisustvovala sastanku sa članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom, te da je na sastanku sačinjen tonski zapis. Ona je iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Vijeća miješali u tužilačke odluke.

“Dvadesetog januara 2021. godine, po ovom pozivu (…) predmeti Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTV-a su trebali biti prenijeti na Kantonalno tužilaštvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene”, navela je Tadić u objavi u kojoj sa izrezanom fotografijom naslovne stranice Dnevnog avaza na kojoj stoji da je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao da ko nije grešan, nema čega da se boji.

O ovom sastanku niti jedna od tri institucije nije izvijestila javnost.

Tadić je u oktobru prošle godine premještena s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva.

Disciplinskom tužbom iz aprila 2021. godine, Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele predmeta (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je UDT na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

Zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, Sjedinjene Američke Države (SAD) su uvele sankcije Tadić.

Sankcionisana je da je, kao “odgovorna ili saučesnica, direktno ili indirektno učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”.

Nermina Kuloglija-Zolj