Vijest

Disciplinski postupak protiv tužioca Vladimira Simovića zatvoren za javnost

5. Jula 2022.11:05
Disciplinski postupak protiv tužioca Državnog tužilaštva Vladimira Simovića, koji se tužbom Ureda disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) tereti za iznošenje neprimjerenih komentara, zatvoren je za javnost.


Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Simović je kazao kako je u ranijem dopisu tražio isključenje javnosti tokom njegovog saslušavanja u svojstvu stranke i u toku završnog izlaganja, jer njegov punomoćnik nije prisutan.

“Neću moći adekvatno zaštititi svoja prava, ako javnost bude prisutna, bez punomoćnika”, rekao je Simović.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a prihvatila je prijedlog Simovića i donijela odluku da javnost bude isključena.

Ured je podigao tužbu protiv Simovića zbog “ponašanja u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, odnosno zato što je u žalbi i dopuni žalbe izjavljenoj na presudu Ahmetu Sejdiću, između ostalog, navodio da prvostepeni sud “izmišlja”, “favorizuje”, “izvrće činjenice”, “da ne smije da prihvati dokaz”, da cijeni “tendenciozno” i “degutantno zaključuje”.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala je ranije kako je Državni sud kaznio Simovića novčanom kaznom od 1.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog uvreda koje su izrečene u žalbi na prvostepenu oslobađajuću presudu Sejdiću za zločine počinjene na području Goražda i Rudog.