Vijesti


Bihać: Otvorena izložba posvećena iskustvima djece i mladih čije je odrastanje obilježeno ratom 1. Jula 2022. Vijest Muzej ratnog djetinjstva Bosne i Hercegovine (MRD), u partnerstvu sa Udruženjem “U pokretu” i nevladinom organizacijom IPSIA BiH, otvorio je prvi put u Bihaću izložbu koju čini dio kolekcije jedinog svjetskog muzeja posvećenog iskustvima djece i mladih čije je odrastanje obilježeno ratom.
Nacionalistička organizacija u Srebrenici 11. jula želi prikazati film u kome se pojavljuje Ratko Mladić 1. Jula 2022. Vijest Na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, nacionalistička proruska organizacija najavila je da će, nekoliko kilometara od mezarja u Potočarima, održati prikazivanje filma u kojem planiraju pustiti govor Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine u julu 1995. godine.
Velika Britanija šalje vojne stručnjake u BiH za suprotstavljanje ruskom uticaju 30. Juna 2022. Vijest Premijer Boris Johnson u četvrtak je izjavio da će Britanija u Bosnu i Hercegovinu poslati vojne stručnjake radi jačanja misije NATO-a, te unapređenja stabilnosti i sigurnosti.
Predmet ubistva Edina Zejćirovića presigniran zbog postojanja službene zabilješke 30. Juna 2022. Vijest U nastavku disciplinskog ročišta protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta, svjedok je izjavio da je predmet u vezi sa ubistvom Edina Zejćirovića presigniran te je sa sutkinje Sanje Ević prebačen na sudiju Muhameda Avdića, jer je Ević, kako je kazao, u frizerskom salonu licitirala o mogućim krivičnim sankcijama za osumnjičena lica.
Mutap i ostali: Pričali da je Alisi Mutap iz crnog džipa poručeno da šuti 30. Juna 2022. Suđenje Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu 2016. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da su kolege pričale kako je lice iz crnog džipa, koji je presreo vozilo hitne pomoći, kroz bočna vrata reklo Alisi Mutap da šuti i da se ničeg ne sjeća.
Odbrana osporavala nalaz vještaka na suđenju Slavici Injac 30. Juna 2022. Suđenje Unakrsnim ispitivanjem vještaka ekonomske struke na Okružnom sudu u Banjoj Luci nastavljeno je suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Advokat Odbrane Vlado Adamović osporavao je nalaz i mišljenje vještaka o ulozi Agencije u propasti “Bobar banke”.
Odbijen zahtjev Radivoja Miletića za prijevremeno puštanje na slobodu 30. Juna 2022. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu bivšeg načelnika Odjeljenja za operativno‐nastavne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Radivoja Miletića, osuđenog na 18 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.
Novalić i ostali: Suđenje se nastavlja u julu s novim predsjedavajućim Vijeća 29. Juna 2022. Suđenje Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora bit će nastavljeno u julu s novim članovim Vijeća Goranom Radevićem.
Kathleen Kavalec: Postaje neizvjesno da će pravda biti postignuta za preostale žrtve ratnog zločina 28. Juna 2022. Vijest Političke frakcije u Bosni i Hercegovini i dalje ometaju punu provedbu Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, dok mnoge osumnjičene osobe žive u inostranstvu i nisu dostupne vlastima BiH, što stvara potrebu za značajnim poboljšanjem regionalne saradnje kako bi ovaj problem prestao ometati rješavanje velikog broja zaostalih predmeta, rekla je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec na predstavljanju izvještaja o procesuiranju ratnih zločina u BiH.
Sutkinja Gatti Santana nova predsjednica Međunarodnog mehanizma za krivične sudove 28. Juna 2022. Vijest Gracielu Gatti Santanu iz Urugvaja generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) imenovao je za novu predsjednicu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) na period od dvije godine, čime je ujedno postala i prva žena na ovoj funkciji.