Vijesti


Bihać: Tradicionalni „Performans 8372“ za žrtve Srebrenice 7. Jula 2022. Vijest Nekoliko stotina građana okupilo se na Gradskom stadionu u Bihaću gdje je upriličen „Performans 8372“, kojim se svakog jula podsjeća na žrtve Srebrenice i Podrinja.
Na kolektivnoj dženazi u Potočarima ukop 50 žrtava genocida u Srebrenici 7. Jula 2022. Vijest Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida, među kojima tri maloljetnika, bit će ukopani na ovogodišnjoj dženazi u ponedjeljak, 11. jula, u Potočarima, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Blekić i ostali: Direktor “Unioninvesta” sačinjavao odluke 6. Jula 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u nastavku svjedočenja je kazao da je sa Edinom Dizdarom, direktorom “Unioninvesta”, koji je sačinjavao odluke, najviše komunicirao.
Mešić protiv UIO-a BiH: Nakon prijave korupcije počinju štetne radnje 6. Jula 2022. Vijest U postupku koji se pred Državnim sudom vodi zbog tužbe za diskriminaciju od Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), tužitelj Emir Mešić je kazao kako do njegove prijave korupcije nisu pokretani disciplinski postupci protiv njega.
VSTV: Znatno veći broj najlošije ocijenjenih sudija u 2021. godini 6. Jula 2022. Vijest Nosioci pravosudnih funkcija u sudovima u Bosni i Hercegovini ocijenjeni su lošije u 2021. u odnosu na 2019. godinu, rečeno je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) danas u Sarajevu, te zaključeno da se moraju ujednačiti sudijski i tužilački kriteriji za ocjenjivanje.
Novalić i ostali: Solak sam tražio hitnu istragu 6. Jula 2022. Suđenje U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Odbrana Fahrudina Solaka uložila je materijalne dokaze o potrebi zdravstvenih institucija za 300 respiratora, kao i da je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) od 20. marta 2020. bila zadužena za nabavku medicinske opreme.
UN: Poricanje zločina znak za potencijalno nasilje 6. Jula 2022. Vijest Negiranje holokausta i genocida šteti žrtvama i onima koji su preživjeli te zločine i mogu činiti da govor mržnje napreduje na negativno zasnovanim stereotipima pojedinaca ili grupa u odnosu na njihov identitet. Poricanje zločina je također znak upozorenja na društvenu krhkost i potencijal za nasilje, navodi se u studiji Ureda specijalnog savjetnika Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida.
Potvrđene optužnice zbog falsifikovanja isprave te izborne prevare tokom lokalnih izbora 2020. godine 6. Jula 2022. Vijest Osnovni sudovi u Derventi i Doboju potvrdili su dvije optužnice zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka i falsifikovanja isprave te zbog izborne prevare u postupku izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine.
Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Tri desetljeća bez optužnica za opsadu Sarajeva 5. Jula 2022. Vijest Skoro tri desetljeća Državno tužilaštvo nije podiglo optužnicu za opsadu Sarajeva i zločine nad građanima tokom proteklog rata, istaknuto je konferenciji za medije povodom promocije brošure “Sarajevo – 30 godina bez optužnice” Udruženja žrtava i svjedoka genocida.
Izložba “Srebrenica – Hronologija jednog genocida”: Sudski utvrđenim činjenicama protiv negiranja 5. Jula 2022. Vijest Jedino sredstvo borbe protiv revizionizma je stalno podsjećanje na sudski utvrđene činjenice o prošlosti, rečeno je na promociji digitalne izložbe “Srebrenica – Hronologija jednog genocida” i resursa arhivskih materijala Haškog tribunala i Mehanizma koju je u Sarajevu danas predstavio Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI).