Vijest

Presuda za nesavjestan rad u službi po priznanju krivice direktora bolnice u Doboju zakazana 18. jula

1. Jula 2022.15:05
Mladen Gajić, direktor bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju, s Republičkim javnim tužilaštvom sklopio je sporazum o priznanju krivice za nesavjestan rad u službi, na deset mjeseci zatvora.
Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Prema riječima tužiteljice Sanje Tadić Vlaisavljević, Gajić će, zbog priznanja i saradnje sa Tužilaštvom u ovom predmetu, dobiti kaznu od deset mjeseci zatvora uz plaćanje troškova postupka od 500 konvertibilnih maraka (KM), kao i eventualnog paušala.

Gajića je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva optužilo ove godine da je počinio krivično djelo “nesavjestan rad u službi u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom trajanja pandemije koronavirusa”.

Optužnica tereti Gajića da je, kao direktor ove zdravstvene ustanove, u okolnostima proglašene vanredne epidemiološke situacije za teritoriju Republike Srpske, proveo javnu nabavku zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice i JU “Dom za starija lica Doboj” pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci.

“Gajić je ugovor o nabavi zaštitnih odijela i maski zaključio sa pravnim licem ‘Travel for fun’ d.o.o Banja Luka, koji nije ispunjavao kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci u pogledu sposobnosti za obavljanje profesionalne djelatnosti”, navelo je Tužilaštvo ranije.

Čitajući optužnicu, Vlaisavljevićeva je navela da je Gajić bio dužan da poništi cijeli postupak, kao i da izvrši kontrolu dostavljene robe, jer je umjesto ugovorene medicinske opreme isporučena nemedicinska. Kako je rekla, vrijednost nabavke je bila oko 117.000 KM, to jest 136.918 KM sa PDV-om, te da je u ovoj nabavci Grad Doboj oštećen za više od 80.000 KM.

Vlaisavljevićeva je dodala i da je kontaktirala sa oštećenim, te da je tu došlo do neobične situacije jer je Grad Doboj, putem Pravobranilaštva RS-a, prvo podnio prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva za naknadu štete, a poslije par dana poslao novi dopis kojim povlači taj zahtjev. Navela je da, iako je za pomenuto djelo zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina, Gajić je priznanjem u ranoj fazi doveo do ekonomičnosti samog postupka, te će ovo priznanje imati veliki uticaj na buduće procese.

“Tužilaštvo bi u ovom predmetu dovelo 22 svjedoka i vještaka, ali je Gajić priznanjem olakšao dokazivanje krivičnog djela. Ova istraga je bila dio veće istrage u slučaju ‘Zeljković’ i nabavki Instituta za javno zdravstvo RS-a, ali je kasnije razdvojeno. Tužilaštvo nije došlo do saznanja i dokaza o koruptivnom djelu, ali će ova presuda biti od velikog značaja u predmetu ‘Zeljković’”, zaključila je Vlaisavljevićeva.

Sredinom septembra prošle godine su u Banjaluci uhapšeni direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fun”, Slavko Bojić, vlasnik firme “Procontrol”, i Dragan Dubravac, nekadašnji šef javnih nabavki na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS).

Tužilaštvo ih sumnjiči da su prilikom nabavke opreme izvršili pronevjere i da su dogovarali nabavku opreme u cilju sticanja lične materijalne koristi.

Advokat Siniša Mikić, branilac optuženog Mladena Gajića, rekao je da je njegov branjenik prije nekoliko dana uplatio odštetu u vrijednosti od 82.320 KM.

“Moj branjenik je htio od početka da sarađuje. Očigledno je da su se desili propusti, ali nije bilo umišljaja i nije bilo elemenata koruptivnih radnji. On je htio i da obešteti Grad i ta šteta je namirena”, kazao je Mikić i zamolio Sud da uvaži sporazum.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Okružnog suda u Banjaluci, sudija Blagoja Dragosavljević je rekao da će zbog obimnosti materijala odluku da li će prihvatiti sporazum donijeti na ročištu 18. jula.

Đorđe Vujatović