Vijest

Naredne sedmice izjašnjenje o krivici za zločine počinjene na području Ilidže i Hadžića

1. Jula 2022.15:36
Branislav Gavrilović zvani Brne, koji se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Ilidže i Hadžića tokom 1992. i 1993. godine, u ponedjeljak bi se pred Sudom Bosne i Hercegovine trebao izjasniti o krivici.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo BiH tereti Gavrilovića da je u svojstvu komandanta vojne formacije “Brnetovi četnici” u sastavu Prve igmanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s njemu podređenim pripadnicima, na lokalitetu Golog brda na Igmanu u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), lično i direktno učestvovao u njihovom zlostavljanju.

Ročište za izjašnjenje o krivici prvobitno je bilo zakazano za decembar prošle godine, kada se Gavrilović nije pojavio zbog bolesti, kako je obrazložio njegov branilac.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će naredne sedmice krenuti sa iznošenjem završnih riječi u predmetu Ćulibrk Dušan. On je optužen da je, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, u julu 1992. učestvovao u odvođenju, a potom i ubistvima 44 zatočenika iz logora “Omarska” počinjenim na lokalitetu Donji Dubovik. On se tereti i za ubistva sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva BiH bit će nastavljeno suđenje za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, za koje se tereti Zdravko Samardžija.

Naredne sedmice se nastavlja i suđenje za zločine počinjene na području Bosanskog Novog. Dragan Đurić, Simo Ličina, Nedeljko Pilipović, Žarko Kalinić, Miro Bosančić te Bogdan, Žarko i Jovan Grab terete se – u svojstvu vojnih policajaca, pripadnika voda Vojne policije Lake novogradske brigade VRS-a – za ubistva, prisilni nestanak te nečovječno postupanje prema zatočenicima koji su bili u logoru stacioniranom na prvom spratu Vatrogasnog doma.

Sljedeće sedmice će biti održano i ročište za izjašnjenje po žalbi Odbrane na prvostepenu presudu kojom je Cvijan Tomanić osuđen na sedam godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. na području Zvornika. Tomanić je osuđen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade VRS-a, učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Osmog jula će biti nastavljeno iznošenje završnih riječi Odbrana u predmetu “Dragičević i ostali”. Na prethodnim ročištima, Odbrane prvooptuženog Luke Dragičevića te Obrada Poluge i Novaka Šekarića zatražile su oslobađajuće presude, dok je Tužilaštvo ranije u završnoj riječi zatražilo visoke kazne. Za ubistva 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. iz voza u Štrpcima (opština Rudo), optuženi su Luka Dragičević, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Obrad Poluga, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Brčkom, Ugljeviku, Doboju, Goraždu, Bužimu, Tesliću, Bosanskoj Krupi, Foči, Kalinoviku, Donjem Vakufu, Ilijašu, Vogošći, Hrasnici, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sokocu, Srebrenici i Vitezu.

Jasmin Begić