Suđenje

Mirza Ademaj i ostali: Inspektorski zapisnici bez izlaska na teren

4. Jula 2022.12:29
Saslušanjem svjedoka sa imunitetom i vještaka, te materijalnim dokazima, Tužilaštvo Kantona Sarajevo dokazivat će da su Mirza Ademaj, Edina Busuladžić i Alzira Hota, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, te posrednik Enes Zijadić počinili više koruptivnih djela.


Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Feđa Fejzagić kazao je kako će izvođenjem materijalnih dokaza, saslušanjem svjedoka sa imunitetom koji su učestvovali u radnjama sa optuženima, te drugim svjedocima i vještacima, van svake sumnje i neosporno dokazati sve navode iz optužnice.

“Navedene radnje dokazat ćemo reprodukovanjem snimaka pribavljenih posebnom istražnom radnjom, snimaka telekomunikacija, saslušavanjem svjedoka kojima je dodijeljen imunitet, a radi se o ukupno četiri svjedoka koji su vlasnici pravnih lica”, rekao je Fejzagić objašnjavajući da je od njih traženo da inspektori sačine zapisnik bez izlaska na teren i utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja.

Kako je opisao tužilac, podaci su dostavljani Viber prepiskom.

Tužilaštvo planira saslušati vještake Federalne uprave policije (FUP) u pogledu vještačenja telefonskih uređaja i centralnih jedinica, a koji bi trebali iznijeti analizu utvrđenog sadržaja. Fejzagić je predložio i saslušanje vještaka grafološke struke radi utvrđivanja potpisa optuženih na izuzetim zapisnicima.

Adna Dobojlić, braniteljica Edine Busuladžić, kazala je kako se četiri tačke optužnice zasnivaju na nezakonitim dokazima, korištenjem posebne istražne radnje iz drugog predmeta, dodavši da tokom pretresa i izuzimanja predmeta od strane Busuladžić, privremeno oduzeti predmeti nisu otvoreni, čime su se prekršile odredbe zakona.

Dobojlić je rekla kako će svi nezakonito pribavljeni dokazi morati biti izuzeti iz postupka, te da će Odbrana predložiti to ukoliko Tužilaštvo Kantona Sarajevo već na narednom suđenju ne predloži isto.

Ademaj, Busuladžić i Hota se terete da su tokom 2021. godine “sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez da su izlazili na teren”. Kako se navodi u ranijem saopćenju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, zapisnike su sačinjavali na osnovu fotografisane dokumentacije koja im je posredstvom trgovca Enesa Zijadića dostavljana putem aplikacije Viber od više vlasnika pravnih osoba s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Kantona Sarajevo (KS). Sačinjeni zapisnici pritom nisu ni odgovarali stvarnom stanju.

“Za navedene nezakonite radnje, a preko optuženog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 300 KM. Također, prilikom kontrole jedne sarajevske parfimerije, inspektorice su, bez saglasnosti vlasnika, prisvojile više parfema i lakova za nokte, i to u vrijednosti od 603,09 konvertibilnih maraka, pri čime uopće nisu sačinile zapisnik”, naveli su iz Tužilaštva.

Tokom pretresa, kod optužene Busuladžić u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove pronađena je i opojna droga amfetamin. Navedeni inspektori su nakon određivanja pritvora suspendovani s posla.

Ademaj i Zijadić se terete da su počinili krivično djelo “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem te primanje dara i drugih oblika koristi”.

Hota i Busuladžić se zajedno terete da su počinile krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, a Busuladžić se tereti i da je počinila krivično djelo “posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. august, kada je planirano saslušanje jednog svjedoka.

Azra Husarić Omerović