Suđenje

Mirza Ademaj i ostali: Inspektorski zapisnici bez izlaska na teren

4. Jula 2022.12:29
Saslušanjem svjedoka sa imunitetom i vještaka, te materijalnim dokazima, Tužilaštvo Kantona Sarajevo dokazivat će da su Mirza Ademaj, Edina Busuladžić i Alzira Hota, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, te posrednik Enes Zijadić počinili više koruptivnih djela.


Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Feđa Fejzagić kazao je kako će izvođenjem materijalnih dokaza, saslušanjem svjedoka sa imunitetom koji su učestvovali u radnjama sa optuženima, te drugim svjedocima i vještacima, van svake sumnje i neosporno dokazati sve navode iz optužnice.

“Navedene radnje dokazat ćemo reprodukovanjem snimaka pribavljenih posebnom istražnom radnjom, snimaka telekomunikacija, saslušavanjem svjedoka kojima je dodijeljen imunitet, a radi se o ukupno četiri svjedoka koji su vlasnici pravnih lica”, rekao je Fejzagić objašnjavajući da je od njih traženo da inspektori sačine zapisnik bez izlaska na teren i utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja.

Kako je opisao tužilac, podaci su dostavljani Viber prepiskom.

Tužilaštvo planira saslušati vještake Federalne uprave policije (FUP) u pogledu vještačenja telefonskih uređaja i centralnih jedinica, a koji bi trebali iznijeti analizu utvrđenog sadržaja. Fejzagić je predložio i saslušanje vještaka grafološke struke radi utvrđivanja potpisa optuženih na izuzetim zapisnicima.

Adna Dobojlić, braniteljica Edine Busuladžić, kazala je kako se četiri tačke optužnice zasnivaju na nezakonitim dokazima, korištenjem posebne istražne radnje iz drugog predmeta, dodavši da tokom pretresa i izuzimanja predmeta od strane Busuladžić, privremeno oduzeti predmeti nisu otvoreni, čime su se prekršile odredbe zakona.

Dobojlić je rekla kako će svi nezakonito pribavljeni dokazi morati biti izuzeti iz postupka, te da će Odbrana predložiti to ukoliko Tužilaštvo Kantona Sarajevo već na narednom suđenju ne predloži isto.

Ademaj se tereti da je u svojstvu inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove sačinjavao zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez izlaska na teren i na osnovu fotografisane dokumentacije koja mu je posredstvom trgovca Enesa Zijadića dostavljana putem aplikacije Viber. Ista optužnica tereti Busuladžić i Hota da su prilikom kontrola propustile da pravilno i potpuno utvrde činjenično stanje u zapisnicima o inspekcijskom nadzoru pravnih lica.

Tokom pretresa, kod optužene Busuladžić u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove pronađena je i opojna droga amfetamin. Navedeni inspektori su nakon određivanja pritvora suspendovani s posla.

Ademaj i Zijadić se terete da su počinili krivično djelo “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem te primanje dara i drugih oblika koristi”.

Hota i Busuladžić se zajedno terete da su počinile krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, a Busuladžić se tereti i da je počinila krivično djelo “posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. august, kada je planirano saslušanje jednog svjedoka.

* Ovaj članak je izmijenjen u dijelu o sadržaju optužnice. Ranije je citirano saopštenje Tužilaštva Kantona Sarajevo u kojem se sva tri inspektora terete da su činili iste krivične radnje dok optužnica navodi drugačije radnje za Hotu i Busuladžić u odnosu na Ademaja.

Azra Husarić Omerović