Vijesti


Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću ukinuta presuda za zločine u Prijedoru 14. Jula 2022. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda u osuđujućem dijelu ukinulo je nepravosnažnu presudu nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću, kojom su osuđeni na ukupno pet godina zatvora za zločin počinjen u augustu 1992. godine u zaseoku Bukvik kod Prijedora, te im odredilo ponovno suđenje.
Godinjak i ostali: Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine počinjene u Trnovu 14. Jula 2022. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Trnova 1992. i 1993. godine.
Kod Višegrada pronađeni posmrtni ostaci nekoliko žrtava 14. Jula 2022. Vijest Na lokalitetu Gornja Crnča kod Višegrada pronađeni su posmrtni ostaci nekoliko osoba. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1992. godine, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Emza Fazlić, portparolka Instituta za traženje nestalih osoba Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Sarajevska tužiteljica sankcionisana smanjenjem plate 14. Jula 2022. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izrekla je mjeru smanjenja plate od 50 posto na period od 12 mjeseci tužiteljici Jasminki Knežević, zbog neopravdanog kašnjenja i neizvršavanja uputstava nadređenog tužioca, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Eksumacija grobnice Na području Bratunca i Zvornika ekshumirani posmrtni ostaci najmanje tri osobe 13. Jula 2022. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe pronađeni su na lokalitetu Kameničko brdo (općina Bratunac), dok su na lokalitetu Planinci u zvorničkoj općini ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, saopćili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Blekić i ostali: Edin Dizdar predsjedavao skupštinom “Unioninvesta” 13. Jula 2022. Suđenje Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je optuženo 16 osoba za organizovanje grupe koja je od 2006. do 2014. godine na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona konvertibilnih maraka, svjedok Kantonalnog tužilaštva je kazao da je optuženi Edin Dizdar predsjedavao skupštinama društva “Unioninvest”.
Novalić i ostali: Sve vrste respiratora su se kvarile 13. Jula 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedokinja Odbrane Fahrudina Solaka ispričala je kako su se sve vrste respiratora kvarile, te se nije mogla sjetiti da li su se respiratori ACM812A kvarili više u odnosu na druge i da li je bilo respiratora koji se nisu mogli popraviti. Na današnjem ročištu završeno je i ulaganje materijalnih dokaza ove Odbrane.
Goran Pejić potražuje naknadu zbog lišenja slobode i određenih mjera zabrane tokom suđenja 13. Jula 2022. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište po tužbi Gorana Pejića, oslobođenog optužbi za zločine počinjene u prijedorskom naselju Tukovi u junu 1992. godine.
Srbija izručila Hrvatskoj osuđenog za učešće u masakru u Vukovaru 13. Jula 2022. Vijest Ivica Husnik, paramilitarac koji je osuđen za učešće u ubistvu oko 200 hrvatskih zarobljenika nakon pada Vukovara 1991. godine, izručen je iz Srbije Hrvatskoj na izdržavanje zatvorske kazne zbog drugog zločina.
Milošević i ostali: Suđenje odgođeno zbog promjene branioca prvooptuženog 12. Jula 2022. Suđenje Suđenje Goranu Miloševiću i ostalim, koji se terete za počinjenje više krivičnih djela, među kojima je davanje dara i drugih oblika koristi, odgođeno je zbog promjene branioca prvooptuženog.