Suđenje

Milošević i ostali: Suđenje odgođeno zbog promjene branioca prvooptuženog

12. Jula 2022.10:53
Suđenje Goranu Miloševiću i ostalim, koji se terete za počinjenje više krivičnih djela, među kojima je davanje dara i drugih oblika koristi, odgođeno je zbog promjene branioca prvooptuženog.

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za današnje ročište predložilo je tri svjedoka, ali prije njihovog saslušanja Denisa Gačan, nova braniteljica Gorana Miloševića, zatražila je odlaganje pretresa. Ona je kazala kako je tek nedavno zamijenila dosadašnjeg Miloševićevog branioca, te da nije mogla “otvoriti CD-ove sa dokazima” koji se nalaze kod njenog branjenika, kako bi se spremila za ročište.

Tužiteljica Elvira Stanojlović rekla je kako su na vrijeme kontaktirali branioca, te da su od nje saznali da posjeduje dokaze. Dodala je i kako i dalje pregovaraju o priznanju krivnje.

Haris Hakalović, branilac Zorana Rogača, Gorana Svorcana i Aleksandra Milinića, kazao je kako su gotovo sve Odbrane praktično finalizirale sve uslove o priznanju krivnje, samo još uvijek nemaju sporazum. Dodao je i kako čekaju uslove o priznanju krivnje Gorana Miloševića, te kako vjeruje da će u ovom predmetu doći do sporazuma o priznanju krivnje.

Sudija Stanko Blagić, koji je prvobitno predlagao da svjedoci budu saslušani, a da Odbrani prvooptuženog bude dozvoljeno da na narednom ročištu ispita svjedoke, nakon ovih konsultacija odlučio je da odloži pretres.

Goran Milošević, Svetozar Kašiković, Vladislav Pravica, Milorad Rogač, Darko Đurica, Zoran Rogač, Goran Svorcan i Aleksandar Milinić optuženi su da su od decembra 2020. do sredine aprila 2021. godine postali pripadnici grupe ljudi s ciljem učinjenja krivičnih djela “krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, te davanje dara i drugih oblika koristi”, odnosno uz elemente koruptivnih krivičnih djela, i izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavili se prenošenjem preko državne granice akciznih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, odnosno zahtijeva posebno odobrenje, sve u cilju stavljanja u promet akciznih proizvoda koji nisu obilježeni markicama BiH.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 9. august.

 

Enes Hodžić