Vijesti


Nova optužnica protiv Andrije Bjeloševića 18. Jula 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je, a Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv Andrije Bjeloševića, koja ga tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, u najmanje četiri navrata, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti u Doboju.
Optuženi za zločine počinjene u Brčkom o krivnji se izjašnjavaju krajem jula 18. Jula 2022. Vijest Ročište na kojem bi se o krivnji trebali izjasniti Slobodan Ljubičić i Stojan Petrović, koje optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Brčkog, zakazano je za 28. juli, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Osam godina zatvora za zločin u Velikoj Kladuši 15. Jula 2022. Vijest Trećestepeno vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu branioca Hasana Ičanovića te potvrdilo drugostepenu presudu kojom je on osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, potvrdili su iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.
Sljedeće sedmice žalba na presudu Mektiću i ostalima 15. Jula 2022. Vijest Pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine će naredne sedmice biti iznesena žalba Državnog tužilaštva na presudu Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti BiH, Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji kojom su oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja po svim tačkama optužnice.
Tužilaštvo BiH uložilo žalbe na presude za zločine u Glamoču i Lokanju kod Zvornika 15. Jula 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je Apelacionom vijeću Državnog suda žalbe na prvostepene presude koje su izrečene optuženima za zločine počinjene u Glamoču i Zvorniku tokom 1992. godine.
Djeca rođena kao posljedica ratnog seksualnog nasilja zakonski prepoznata u Brčko distriktu 15. Jula 2022. Vijest Udruženja koja se godinama bore za ravnopravan status i prepoznavanje djece rođene kao posljedice ratnog seksualnog nasilja, pozdravili su odluku Vlade Brčko distrikta o usvajanju Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata, za koji navode da je prvi takav u Bosni i Hercegovini.
Ustavni sud stavio van snage odluku Republike Srpske o neprimjenjivanju “Inzkovog zakona” 15. Jula 2022. Vijest Ustavni sud je utvrdio da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o neprimjenjivanju zabrane negiranja genocida i drugih ratnih zločina nije u skladu sa Ustavom, saopćeno je na konferenciji za novinare u Brčkom.
Kolektivna dženaza u Prijedoru: 16 žrtava pronađeno u deset različitih masovnih i pojedinačnih grobnica 15. Jula 2022. Vijest U Memorijalnom centru Kamičani u Prijedoru ove godine će biti klanjana dženaza za 16 ekshumiranih i identifikovanih žrtava s područja općine Prijedor, čiji su posmrtni ostaci pronađeni na deset različitih lokacija.
Bivši predsjednik Federacije Živko Budimir tuži državu i entitet zbog hapšenja i pritvora 15. Jula 2022. Vijest Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije, podnio je Državnom sudu tužbu protiv države i entiteta radi naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode i jednomjesečnog pritvora tokom 2013. godine.
Banjalučki aktivisti se žale na nesprovođenje istrage protiv policajaca 14. Jula 2022. Vijest Aktivisti neformalne grupe „Pravda za Davida“ podnijeli su pritužbu glavnom tužiocu u Banjaluci, Zoranu Bulatoviću, zbog naredbe o nesprovođenju istrage protiv banjalučkih policajaca, nakon krivične prijave za neosnovane prekršajne naloge građanima u maju 2019. godine.