Vijesti


Republika Srpska usvojila informaciju o novoj državnoj strategiji za borbu protiv terorizma 26. Jula 2022. Vijest Vlada Republike Srpske je na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o izradi Nacrta strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021-2026. godina, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Avion koji se srušio prevozio oružje za bh. kompaniju u poljskom vlasništvu 26. Jula 2022. Vijest Avion iz doba Sovjetskog Saveza koji se srušio u Grčkoj, pri čemu je poginulo osam članova posade, prevozio je u Bangladeš oružje iz Srbije, posredstvom kompanije sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, a u vlasništvu poljske firme za oružje, saznaje BIRN.
Šta trebate znati o najnovijem izvještaju Memorijalnog centra Srebrenica o negiranju genocida 25. Jula 2022. Vijest Memorijalni centar Srebrenica objavio je izvještaj o negiranju genocida za 2022. godinu, prema kojem su zabilježena 693 slučaja negiranja genocida u javnom medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regije.
Sljedeće sedmice izricanje presude Amiru Zukiću, Asimu Sarajliću i ostalima 22. Jula 2022. Vijest U petak, 29. jula 2022. godine, Općinski sud u Sarajevu izreći će prvostepenu presudu bivšem generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije (SDA) Amiru Zukiću i još šestorici optuženih za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima.
Uložena žalba na oslobađajuću presudu Aganu Ramiću 22. Jula 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine protiv prvostepene presude Aganu Ramiću, koji je u maju ove godine oslobođen optužbi za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine.
Udruženja žrtava pozivaju na procesuiranje negatora genocida na godišnjicu uvođenja zakonske zabrane 22. Jula 2022. Vijest Na godišnjicu donošenja zakonske zabrane negiranja genocida, ratnih zločina i veličanja osuđenih ratnih zločinaca, udruženja žrtava upozorila su pravosuđe, međunarodnu zajednicu i javnost o nepostojanju nijedne optužnice za ova krivična djela, zbog čega smatraju da postoji zaštita zločinaca i negatora zločina.
Miloš Mavrak Mavrak traži naknadu troškova prevoza i gubitka zarade 21. Jula 2022. Vijest Na pripremnom ročištu predloženi su dokazi po tužbi Miloša Mavraka zbog naknade materijalne i nematerijalne štete, nakon što je oslobođen optužbi za ratne zločine.
Koalicija “Pod lupom” najavila stotine posmatrača na izborima 21. Jula 2022. Vijest Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ započela je posmatračku misiju za Opće izbore 2022. godine, u kojoj učestvuje stotinu dugoročnih nestranačkih posmatrača iz više od 85 organizacija civilnog društva, dok će na izborni dan biti angažovano preko dvije hiljade posmatrača.
Predmete rješavao s namjerom da se ekspeditivno završe 19. Jula 2022. Vijest Svjedočeći tokom glavne rasprave disciplinskog postupka, sudija Općinskog suda u Livnu Oliver Badrov naveo je kako je sve predmete završavao s ciljem postizanja efikasnosti, te na način kako rade i njegove kolege.
Preminuo Predrag Kujundžić, osuđen za zločine u Doboju 19. Jula 2022. Vijest Predrag Kujundžić, nekadašnji komandant jedinice “Predini vukovi” kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio na 17 godina zatvora, preminuo je u dobojskoj bolnici, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat.