Vijest

Kod Višegrada pronađeni posmrtni ostaci nekoliko žrtava

14. Jula 2022.15:05
Na lokalitetu Gornja Crnča kod Višegrada pronađeni su posmrtni ostaci nekoliko osoba. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1992. godine, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Emza Fazlić, portparolka Instituta za traženje nestalih osoba Bosne i Hercegovine (INO BiH).


Ekshumacija posmrtnih ostataka – ilustracija. Foto: BIRN BiH

“Do sada je najmanje jedna žrtva ekshumirana, ali prema našim informacijama, nalaze se četiri žrtve. Do kraja dana očekujemo da se ekshumiraju četiri žrtve i da se krene u proces identifikacije. Pronađeni su ostaci odjeće, a do informacije o lokaciji smo došli od porodica žrtava koje se ekshumiraju”, kazala je Fazlić za BIRN BiH.

Lokacija je pronađena zajedničkim radom Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prikupljanju informacija u procesima traženja nestalih osoba.

U procesu ekshumacije učestvuju ljekar patolog sudske medicine, policijski službenici SIPA-e, predstavnici INO-a BiH, potrebni radnici i mehanizacija, a policijsko osiguranje lokacije i podršku pružaju policajci PS-a Višegrad.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u kosturnicu u Goraždu, radi uzimanja uzoraka i utvrđivanja identiteta putem DNK analize, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Jasmin Begić