Vijest

Goran Pejić potražuje naknadu zbog lišenja slobode i određenih mjera zabrane tokom suđenja

13. Jula 2022.13:22
U Sudu Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište po tužbi Gorana Pejića, oslobođenog optužbi za zločine počinjene u prijedorskom naselju Tukovi u junu 1992. godine.


Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Zamjenica punomoćnika Gorana Pejića, Mersiha Delić, kazala je kako ostaje kod tužbe zbog naknade štete zbog lišenja slobode i određenih mjera zabrane, te podneska od 11. jula 2022. godine.

Navela je kako su svi navodi tužene u odgovoru na tužbu neosnovani, paušalni i irelevantni za pravnu stvar. Sead Zukanović iz Pravobranilaštva BiH je kazao kako ostaje kod odgovora na tužbu prigovarajući osnovu i visinu tužbenog zahtjeva tužioca.

Visina tužbenog zahtjeva nije precizirana na ročištu. Delić je predložila da se na glavnoj raspravi provede 38 dokaza, saslušaju tužilac Pejić, njegova supruga i sin, te provede vještačenje vještaka psihijatrijske struke, Slobodana Stankovića.

“Tužena se ne protivi materijalnim dokazima i predlaže da isti materijalni dokazi budu dokazi i tužene strane na okolnost da je tužilac Pejić bio lišen slobode dva dana, te da u pritvoru nije bio nijedan dan”, kazao je Zukanović.

Pejić je, zajedno sa Radakovićem, nekadašnjim pripadnikom rezervnog sastava policije, oslobođen da je 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 u Tukovima kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice.

Zukanović je dodao da se ne protivi saslušanju tužioca, ali da se protivi saslušanju njegove supruge i sina, navodeći kako će se tuženi očitovati na okolnosti pretrpljenog duševnog bola i straha.

On se nije protivio provođenju vještačenja, ali jeste imenu vještaka, predlažući vještaka iz Sarajeva ili Istočnog Sarajeva.

“Ističem da su, što se tiče protivljenja tužene u vezi s osobom vještaka,  ti navodi u cijelosti neosnovani i nepravilni, jer je tužitelj predložio vještaka koji je teritorijalno bliže Prijedoru iz razloga ekonomičnosti”, navela je Delić odgovarajući na prigovor i ističući kako su i prigovori na saslušanje svjedoka paušalni i neosnovani.

Odlukom Suda BiH usvojen je prijedlog za saslušanje svjedoka tužioca, te provođenje vještačenja po vještaku Stankoviću.

Glavna rasprava zakazana je za 27. decembar 2022. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj