Vijest

Srbija izručila Hrvatskoj osuđenog za učešće u masakru u Vukovaru

13. Jula 2022.12:08
Ivica Husnik, paramilitarac koji je osuđen za učešće u ubistvu oko 200 hrvatskih zarobljenika nakon pada Vukovara 1991. godine, izručen je iz Srbije Hrvatskoj na izdržavanje zatvorske kazne zbog drugog zločina.

This post is also available in: English


Spomenik na mestu masovne grobnice Ovčara. Foto: Marko Risović/BIRN.

Husnik, koji je u Srbiji osuđen za učešće u ubistvu oko 200 ljudi na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991. godine, izručen je Hrvatskoj 7. jula na odsluženje kazne za drugo krivično delo, potvrdio je juče Županijski sud u Osijeku.

Portparol ovog suda, Miroslav Rožac, kazao je da je Husnik 1997. godine bio osuđen na osam godina zatvora zbog „ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog na području Vukovara u vreme Domovinskog rata”, ali nije dao detalje zločina.

Husnik se sada nalazi u zatvoru Remetinec u Zagrebu, gde se provodi postupak utvrđivanja gde će pravosnažno osuđena osoba izdržavati kaznu zatvora, dodao je Rožac.

Husnik je od 2003. godine u pritvoru u Srbiji. U novembru 2017. Viši sud u Beogradu osudio ga je na 15 godina zatvora zbog njegove uloge u masakru hrvatskih zarobljenika u Vukovaru u novembru 1991. godine.

Prema beogradskoj presudi, Husnik je bio pripadnik paravojne jedinice “Leva Supoderica” koja je zajedno sa Teritorijalnom odbranom Vukovara učestvovala u ubistvu oko 200 zarobljenika, koji su bili zarobljeni u vukovarskoj bolnici, na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Ubistva su počinjena kada je Vukovar, nakon njegove razorne tromesečne opsade, pao u ruke Jugoslovenske narodne armije i srpskih paravojnih snaga.

Sud u Beogradu je utvrdio da je Husnik, zajedno sa ostalima, „formirao vodove za streljanje i otvarao vatru iz vatrenog oružja“ na žrtve ispred prethodno iskopane rupe, u kojoj su tela potom zakopana.

Husnik, rođen u Vukovaru, u početku je bio pripadnik Teritorijalne odbrane Borovog Sela, a u novembru 1991. pridružio se jedinici “Leva Supoderica”.

On je 1992. godine promenio ime u Ivan Atanasijević, ali posle rata je vratio staro.

Milica Stojanović


This post is also available in: English