Vijest

Godinjak i ostali: Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine počinjene u Trnovu

14. Jula 2022.15:39
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Trnova 1992. i 1993. godine.

This post is also available in: English


Edhem Godinjak. Foto: BIRN BiH

„Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je donijelo drugostepenu presudu u predmetu Edhem Godinjak i drugi, kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena presuda od 4. marta 2021. godine“, saopćili su iz Suda.

Optužnica je teretila Godinjaka u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarića kao komandanta Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunozu kao komandanta jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Oslobođeni su optužbi da su, između ostalog, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, odgovorni za ubistva više od 100 srpskih civila, kao i za njihovo i zatočavanje zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), te premlaćivanja, nečovječna postupanja i paljenje imovine.

Godinjak i Šarić su oslobođeni optužbi za formiranje i kontrolu nad zatočeničkim objektima u kojima su držani civili i zarobljeni vojnici, a u kojima su bili u nehumanim uslovima, premlaćivani i maltretirani, što je u nekoliko slučajeva imalo i smrtni ishod.

Prema obrazloženju prvostepenog Vijeća, izvršioci ubistava, paljevine imovine, zatvaranja i mučenja u 24 tačke optužnice jesu bili pripadnici određenih jedinica Armije BiH i HOS-a, ali oni nisu bili pod kontrolom optuženih.

“Vijeće stiče utisak da Tužilaštvo tereti optužene samo zašto što su na navedenom području imali status kakav su imali”, rečeno je u obrazloženju presude.

Žalbu na ovu presudu izjavilo je Tužilaštvo BiH zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da se presuda ukine i odredi novo suđenje, ili da se preinači i optuženi oglase krivim, ali je Apelaciono vijeće žalbu odbilo kao neosnovanu.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English