Vijesti


Počelo suđenje Asimu Sarajliću i ostalima za davanje dara i drugih oblika koristi 24. Augusta 2022. Suđenje Suđenje Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću, koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi, počelo je u Općinskom sudu u Sarajevu čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i Odbrane.
ODIHR otvorio posmatračku misiju povodom Općih izbora u Bosni i Hercegovini 24. Augusta 2022. Vijest OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) ove srijede zvanično je otvorio posmatračku misiju povodom Općih izbora, koji će u Bosni i Hercegovini biti održani 2. oktobra. Međunarodni tim stručnjaka vršit će monitoring cijelog procesa, kako bi izvijestili o svim izbornim aktivnostima svih učesnika u izbornom procesu.
Josipoviću i ostalima potvrđena oslobađajuća presuda za genocid u Srebrenici 24. Augusta 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Tužilaštva i potvrdio presudu kojom se Miodrag Josipović i ostali oslobađaju optužbi za genocid u Srebrenici, potvrdili su advokati za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Odbijena pritužba aktivista na naredbu o nesprovođenju istrage protiv banjalučkih policajaca 24. Augusta 2022. Vijest Glavni tužilac banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva odbio je pritužbu aktivista “Pravde za Davida“ na naredbu o nesprovođenju istrage protiv banjalučkih policajaca protiv kojih je, zbog neosnovanih izdavanja prekršajnih naloga građanima, podnesena krivična prijava u maju 2019. godine.
Na području Kiseljaka pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe 24. Augusta 2022. Vijest U naselju Grahovci, na području općine Kiseljak, u toku je eksumacija posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da bi mogli pripadati bošnjačkim civilima koji su na tom lokalitetu ubijeni u ljeto 1993. godine, rečeno je iz Instituta za nastale Bosne i Hercegovine (INO BiH) za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Milošević Goran i ostali: Frekvencije oduzetih uređaja ne pripadaju civilnom bandu 24. Augusta 2022. Suđenje U nastavku suđenja u predmetu protiv Gorana Miloševića i ostalih za krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) rekao je da je tokom vještačenja utvrdio kako frekvencije oduzetih uređaja od optuženih ne pripadaju civilnom bandu.
Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne osobe na lokalitetu Kacelj 23. Augusta 2022. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su na lokalitetu Kacelj, deset kilometara jugoistočno od Ustikoline (općina Foča), saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Mostar: Sutra prvo zvanično obilježavanje godišnjice zločina u Raštanima 23. Augusta 2022. Vijest Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju stradalim Bošnjacima tokom rata u Raštanima te vjerskim programom, u srijedu 24. augusta, prvi put će zvanično biti obilježena godišnjica zločina u ovom mostarskom naselju, kada je 1993. godine ubijeno devet civila, od kojih troje djece.
Počelo suđenje federalnoj ministrici sporta i kulture Zori Dujmović 23. Augusta 2022. Suđenje Suđenje Zori Dujmović, ministrici za kulturu i sport u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima. Odbrana optužene istakla je kako su uvjereni u oslobađajuću presudu, dok je Tužilaštvo najavilo sedam svjedoka pomoću kojih će dokazivati navode optužnice.
Tužilaštvo traži ukidanje presude Mektiću i ostalima 23. Augusta 2022. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom su bivši ministar bezbjednosti Dragan Mektić, te Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja u projektu koji je finansirala Evropska unija (EU).