Vijest

Na području Kiseljaka pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe

24. Augusta 2022.12:00
U naselju Grahovci, na području općine Kiseljak, u toku je eksumacija posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da bi mogli pripadati bošnjačkim civilima koji su na tom lokalitetu ubijeni u ljeto 1993. godine, rečeno je iz Instituta za nastale Bosne i Hercegovine (INO BiH) za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ilustracija. Foto: BIRN BiH

“U naselju Grahovci (općina Kiseljak) danas je u toku ekshumacija, nakon što su prilikom izvođenja građevinskih radova na ovom lokalitetu uočeni posmrtni ostaci. Nakon izlaska naše ekipe na teren, ustanovljeno je da se radi o ljudskim posmrtnim ostacima iz proteklog rata i pretpostavlja se da bi mogli pripadati bošnjačkim civilima koji su na tom lokalitetu ubijeni u junu 1993. godine”, kazala je glasnogovornica INO-a BiH, Emza Fazlić.

Prema njenim riječima, na ovom lokalitetu je prije nekoliko godina provedena ekshumacija, kada su pronađeni izgorjeli skeletni ostaci.

Nakon današnje ekshumacije, kako je pojasnila Fazlić, posmrtni ostaci će biti prebačeni u Gradska groblja Visoko radi dalje obrade i izuzimanja koštanih uzoraka, kako bi se utvrdio identitet uz pomoć DNK analize.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je saopćeno da su trenutno pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe.

U procesu ekshumacije, pored INO-a BiH, učestvuju istražioci Tužilaštva BiH, patolog sudske medicine, radnici i mehanizacija preduzeća “Pokop”.

Lokaciju su osiguravali policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK).

Emina Dizdarević Tahmiščija