Suđenje

Milošević Goran i ostali: Frekvencije oduzetih uređaja ne pripadaju civilnom bandu

24. Augusta 2022.11:20
U nastavku suđenja u predmetu protiv Gorana Miloševića i ostalih za krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) rekao je da je tokom vještačenja utvrdio kako frekvencije oduzetih uređaja od optuženih ne pripadaju civilnom bandu.

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Admir Omerbegović, tehničar za radiokomunikaciju pri Graničnoj policiji BiH kazao je da je i tokom 2021. godine obavljao ove poslove. Naveo je da je vještačio ručne radiostanice optuženih Darka Đurice i Gorana Svorcana.

“Naloženo je bilo da ustanovim na kojim frekvencijama radi uređaj, da li je ispravan“, kazao je Omerbegović, dodavši da je naredbu za vještačenje dobio od Tužilaštva BiH.

Iznoseći nalaz koji se odnosi na predmete oduzete od optuženih, svjedok je kazao da se radi o kanalnom uređaju, koji koristi ultra visoke frekvencije te da je funkcijski ispravan. Naveo je i da ovaj uređaj nema nikakvu crypto zaštitu glasa.

“Ono što mogu zaključiti jeste da frekvencije ne pripadaju civilnom bandu“, kazao je Omerbegović i dodao da je za sve ostale frekvencije, koje ne pripadaju civilnom bandu, potrebna dozvola Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Damir Kočo, branilac petooptuženog Đurice, usprotivio se jer je svjedok u sudnici koristio sačinjeni nalaz, kazavši da svjedok nije pozvan u svojstvu vještaka.

Kočo je upitao svjedoka da li je na bilo kojoj listi vještaka, na šta je Omerbegović kazao da je stručno lice za radioopremu, te da mu nije poznato da u BiH postoje vještaci za radiovezu.

Optužnica tereti Gorana Miloševića, Svetozara Kašikovića, Vladislava Pravice, Milorada Rogača, Darka Đurice, Zorana Rogača, Gorana Svorcana i Aleksandra Milinića da su od decembra 2020. do sredine aprila 2021. godine postali pripadnici grupe ljudi s ciljem učinjenja krivičnih djela “krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, te davanje dara i drugih oblika koristi”, odnosno uz elemente koruptivnih krivičnih djela, i izbjegavajući mjere carinske kontrole, bavili se prenošenjem preko državne granice akciznih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, odnosno zahtijeva posebno odobrenje, sve s ciljem stavljanja u promet akciznih proizvoda koji nisu obilježeni markicama BiH.

Nastavak suđenja je zakazan za 31. august.

Aida Trepanić