Vijesti


Transparency International najavljuje tužbu zbog skrivanja ugovora o nabavci vakcina 23. Augusta 2022. Vijest Zbog nemogućnosti dobijanja pristupa ugovoru o nabavci vakcina protiv koronavirusa vrijednom 12,5 miliona konvertibilnih maraka (KM) između kineskih kompanija i Zavoda za javno zdravstvo Bosne i Hercegovine, a zbog oznake “povjerljivo”, Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) najavljuje pokretanje tužbe.
Potvrđena optužnica za zločine u Bosanskom Brodu 23. Augusta 2022. Vijest Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Ante Pavića, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Bosanskom Brodu 1992. godine.
U septembru statusna konferencija u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića 23. Augusta 2022. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) zakazao je za 22. septembar statusnu konferenciju u predmetu nekadašnjih šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su nakon obnovljenog prvostepenog postupka osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.
Odgođeno suđenje Mirzi Ademaju i ostalima zbog nemogućnosti dolaska svjedoka 23. Augusta 2022. Suđenje Suđenje Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić, Alziri Hota te Enesu Zijadiću, koji se terete za više koruptivnih djela, odgođeno je pred Općinskim sudom u Sarajevu zbog nemogućnosti dolaska svjedoka.
Transparency International: Najviše prijava za korupciju u državnoj upravi zbog zapošljavanja 22. Augusta 2022. Vijest U prvih šest mjeseci ove godine Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije Transparency International, zabilježio je preko 150 prijava, dok je državna služba sa 104 prijave i dalje sektor sa najviše neregularnosti, navodi se u izvještaju ove organizacije.
Sud BiH raspisao potjernicu za Branislavom Gavrilovićem 22. Augusta 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je, na prijedlog Državnog tužilaštva, odredio mjeru pritvora i izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Branislavom Gavrilovićem zvanim Brne, nakon što se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici koje je bilo zakazano za 4. juli ove godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Naredne sedmice završne riječi na suđenju za genocid u Srebrenici 19. Augusta 2022. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice Državno tužilaštvo iznosi završnu riječ na suđenju Momčilu Tešiću, optuženom za genocid u Srebrenici.
Sud BiH spojio dva predmeta za zločine u Novoseocima 19. Augusta 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se predmet Nikole Koprivice spaja s predmetom u kojem je osam osoba optuženo za ubistva 44 muškarca iz sela Novoseoci kod Sokoca u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine, saopćeno je iz ove institucije.
Direktor bolnice u Doboju želi otkupiti desetomjesečnu zatvorsku kaznu 19. Augusta 2022. Vijest Mladen Gajić, direktor bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju koji je osuđen na deset mjeseci zatvora za nesavjestan rad u službi, podnio je zahtjev za otkup kazne, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u Okružnom sudu u Banjaluci.
U nedjelju se obilježava 30 godina od ubistava više od 200 logoraša na Korićanskim stijenama 19. Augusta 2022. Vijest U nedjelju, 21. augusta, bacanjem ruža i minutom šutnje porodice žrtava, preživjeli i udruženja iz nekoliko bh. gradova obilježit će godišnjicu ubistava preko 200 osoba na Korićanskim stijenama u ljeto 1992. godine.