Vijest

Odbijena pritužba aktivista na naredbu o nesprovođenju istrage protiv banjalučkih policajaca

24. Augusta 2022.12:12
Glavni tužilac banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva odbio je pritužbu aktivista "Pravde za Davida“ na naredbu o nesprovođenju istrage protiv banjalučkih policajaca protiv kojih je, zbog neosnovanih izdavanja prekršajnih naloga građanima, podnesena krivična prijava u maju 2019. godine.

Aktivisti neformalne grupe “Pravda za Davida”. Foto: BIRN BiH

U obrazloženju odbijenice pritužbe, koju je potpisao glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Zoran Bulatović, navodi se da su policajci postupali u skladu sa zakonskim ovlaštenjima koja nisu prekoračena niti zloupotrebljena.

“Za svaki podneseni prekršajni nalog nesporno je utvrđeno, a što pokazuju i navodi krivične prijave, da su sva lica protiv kojih su podneseni prekršajni nalozi u kritično vrijeme bili u porti Hrama Hrista Spasitelja i kao članovi grupe ‘Pravda za Davida’ bili učesnici mirnog okupljanja građana koji su sa uzdignutim pesnicama uzvikivali: ‘Pravda’ i ‘Pravda za Davida'”, navodi se u Bulatovićevom obrazloženju, kao i da prijavljeni policajci nisu izvršili krivično djelo povrede ravnopravnosti građana.

Sve prekršajne prijave protiv građana, zbog kojih je podnesena krivična prijava protiv policajaca, izdate su u maju 2019. godine, kada su se članovi neformalne grupe građana “Pravda za Davida“ okupljali u dvorištu hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke.

Aktivisti su ranije tvrdili da ih policajci, koji su bili udaljeni stotinjak metara, nisu nijednom upozorili da čine bilo kakav prekršaj, već su prekršajne prijave samo stizale na kućne adrese aktivista.

Građani su tada tražili istinu o slučaju ubistva Davida Dragičevića počinjenog u martu 2018. godine, koje do danas nije procesuirano. Slučaj je od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka preuzelo Državno tužilaštvo u aprilu 2021. godine.

Banjalučko tužilaštvo donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage 14 mjeseci nakon podnošenja krivične prijave protiv 16 banjalučkih policajaca.

Aktivisti su protiv policajaca podnijeli krivičnu prijavu zbog izdavanja više od 80 prekršajnih naloga za narušavanje javnog reda i mira u maju 2019. godine. Sve prijave su kasnije, na Osnovnom sudu, proglašene nezakonitim.

Banjalučko tužilaštvo je naredbu o nesprovođenju istrage donijelo u julu ove godine. Prilikom podnošenja pritužbe na ovu naredbu, aktivisti “Pravde za Davida“ naveli su da je Tužilaštvo ispitalo samo dvojicu od 16 prijavljenih policajaca, a da nije ispitan niko od podnosioca prijave.

Ozren Perduv, aktivista neformalne grupe građana “Pravda za Davida“ kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je zanimljivo kako glavni tužilac navodi da je Osnovni sud, nakon traženja sudskog odlučivanja zbog prekršajnih prijava, donio odgovarajuće odluke.

“Uopšte ne navodi šta je to Sud i u koliko procesa utvrdio. A utvrdio je, u svim procesima, da nema elemenata prekršaja“, rekao je Perduv.

On kaže i da je “nevjerovatno da Tužilaštvo pominje nepostojanje povrede ravnopravnosti građana“, dok u isto vrijeme postoji pravosnažna presuda zbog diskriminacije pripadnika policije Republike Srpske na štetu Sofije Grmuša i Aleksandre Ninić Vranješ, aktivistkinja “Pravde za Davida“.

Vladimir Kovačević