Vijest

Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne osobe na lokalitetu Kacelj

23. Augusta 2022.16:10
Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su na lokalitetu Kacelj, deset kilometara jugoistočno od Ustikoline (općina Foča), saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Ekshumacija na lokalitetu Kacelj. Foto: INO BiH

Kako se navodi u saopćenju, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nestala 1992. godine.

Glasnogovornica INO-a BiH Emza Fazlić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navela da su kosti pronađene na površini zemlje, nesahranjene, te da je, za sada, ekshumacija na ovom terenu završena.

“Prošle godine je deminiran lokalitet Kacelja, nakon što je istražitelj izašao na lokaciju i uočio posmrtne ostatke. Tek su se sada stvorili uvjeti da se izađe na teren, s obzirom na to da se radi o vrlo nepristupačnom i nezgodnom terenu“, kazala je Fazlić, dodavši da postoji mogućnost da se “u ovih nekoliko posmrtnih ostataka, koliko je pronađeno“ nalaze posmrtni ostaci još jedne žrtve.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci će biti prebačeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, a uz posmrtne ostatke pronađena je obuća i nešto odjeće.

“Također će uslijediti i izuzimanje koštanih uzoraka, kako bi se posmrtni ostaci mogli identificirati uz pomoć DNK metode“, navodi se u saopćenju.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a izvršena je prema naredbi Suda BiH.

Aida Trepanić