Vijesti


Državni sud odbio tužbu Radeta Vlasenka protiv BiH 19. Augusta 2022. Vijest Upravno odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine prvostepenom odlukom odbilo je tužbu koju je – zbog trpljenja duševnih bolova, povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnost – podnio Rade Vlasenko, pravosnažno oslobođen za ubistvo jednog zatvorenika u logoru “Trnopolje” na području Prijedora, jer nije bio u pritvoru, rekao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov punomoćnik.
Govor mržnje kao neminovnost među mladima na Zapadnom Balkanu 18. Augusta 2022. Vijest Okruženi različitim narativima nakon ratova, sa nezavidnom političkom, socijalnom i ekonomskom slikom društva, mladi na prostoru Zapadnog Balkana govor mržnje u nekom od svojih pojavnih oblika vide gotovo kao neminovnost, navodi se u priručniku “Naš imperativ – ne mržnji, ne nasilju” o borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma organizacije “Youth for Peace”.
Iduće sedmice počinju suđenja Zori Dujmović te Asimu Sarajliću i ostalima 18. Augusta 2022. Vijest Pred Općinskim sudom u Sarajevu, 23. i 24. augusta počinju suđenja Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i sporta optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću te Muhamedu Šehoviću za davanje dara i drugih oblika koristi, saopćeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ove pravosudne institucije.
Da je “Bobar banka” postupila po nalozima Agencije, mogla je biti spašena 17. Augusta 2022. Suđenje Stručni svjedok Odbrane na suđenju Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske, koja se tereti da je, dok je bila na toj funkciji, znala da “Bobar banka” posluje s velikim kreditnim rizikom ali da tim povodom ništa nije učinila, kazao je da u svom dvadesetogodišnjem mandatu nije koristio mjeru suspenzije organa upravljanja neke banke.
Vrhovni sud Federacije Zeleniki potvrdio tri godine zatvora za zločine u Mostaru 16. Augusta 2022. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je, kao neosnovanu, žalbu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i Odbrane, te potvrdio presudu kojom se Ivan Zelenika osuđuje na tri godine zatvora zbog ratnog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva na području Mostara.
Šta trebate znati o dokumentu kojim je van snage stavljena odluka Republike Srpske o neprimjenjivanju “Inzkovog zakona” 16. Augusta 2022. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) donosi najvažnije dijelove objavljene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je proglašen neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika o dopuni Krivičnog zakona kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.
Danas počinje mandat nove predsjednice Ustavnog suda BiH 16. Augusta 2022. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) jednoglasno je izabrao dosadašnju sutkinju Valeriju Galić za novu predsjednicu ove institucije, čiji mandat počinje danas, 16. augusta 2022. godine, saopćeno je iz Ustavnog suda.
Udruženje antifašista tvrdi da nema pomaka u istrazi o uništenju Partizanskog groblja, a Tužilaštvo da se poduzimaju sve mjere 15. Augusta 2022. Vijest Dva mjeseca nakon što je na Partizanskom groblju u Mostaru oštećeno preko 700 spomen-ploča, Udruženje antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata poziva policiju i tužilaštvo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da se oglase i iznesu informacije o istrazi.
Ustavni sud odbio apelaciju sudije Šarića kojem je smanjena plata zbog nemara 15. Augusta 2022. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Ekrema Šarića, sudije Općinskog suda Velika Kladuša, upućenu protiv odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Drugostepene disciplinske komsije, kojima mu je smanjena plata za 25 posto na period od šest mjeseci zbog disciplinskog prekršaja nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti.
Ukinuta presuda Damiru Hadžiću i ostalima za zloupotrebe u sarajevskoj općini Novi Grad 15. Augusta 2022. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu sarajevskog Kantonalnog suda kojom su nekadašnji načelnik sarajevske Općine Novi Grad Damir Hadžić, kao i službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević, oslobođeni optužbe za zloupotrebe u ovoj općini, te odredio novo suđenje.