Vijest

Krajem septembra ročište za izjašnjenje o krivnji Milenka Živanovića, koji se nalazi u Srbiji

30. Augusta 2022.12:25
Ročište na kojem bi se bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Milenko Živanović, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine, trebao izjasniti o krivnji zakazano je za 21. septembar, ali u Državnom sudu nemaju potvrdu da li je optuženi, koji se nalazi u Srbiji, zaprimio poziv za ovo ročište.


Milenko Živanović. Foto: MKSJ

U Državnom sudu su potvrdili da je optuženom poslan poziv putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

“Sud BiH još uvijek nije zaprimio obavijest od nadležnih organa Republike Srbije da je optuženi isti i zaprimio”, naveli su u odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Optužnica tereti Živanovića da je učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenica i Žepa tokom kojeg su VRS i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja ukupnog bošnjačkog civilnog stanovništva iz tih zaštićenih zona, operaciju hvatanja, zarobljavanja i likvidacije oko 8.000 muškaraca.

Osim Tužilaštva BiH, optužnicu protiv Živanovića je krajem 2021. podiglo i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, koje ga tereti da je naredio i učestvovao u prisilnom preseljenju civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice u julu 1995., te mu je u maju ove godine trebalo početi suđenje.

To ročište je odgođeno kako bi se razmotrila ponuda o formalnom transferu predmeta iz BiH, a nakon što je Viši sud u Beogradu obaviješten o optužnici za iste događaje i spremnosti Tužilaštva BiH da podnese zahtjev za ustupanje predmeta, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Zbog toga je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije predložilo da se početak suđenja Živanoviću odloži do donošenja odluke.

Iz Tužilaštva BiH su u odgovoru BIRN-u BiH naveli da predmet nije ustupljen i da se čeka održavanje ročišta pred Sudom BiH na koje je pozvan optuženi radi izjašnjenja o priznanju krivice.

Haris Rovčanin