Vijest

Transparency International poziva na odlučnije izmjene Zakona o javnim nabavkama

30. Augusta 2022.14:13
Predstavništvo međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini posvećene borbi protiv korupcije smatra kako izmjene Zakona o javnim nabavkama neće značajno unaprijediti borbu protiv korupcije, što je jedan od prioriteta na putu zemlje prema Evropskoj uniji (EU).


Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovinе. Foto: N1

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) saopćio je kako smatra da izmjene Zakona o javnim nabavkama, koje je u ponedjeljak usvojio državni Dom naroda, nisu ponudile rješenja koja bi bila u skladu s najboljim praksama EU.

Usaglašeni tekst izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH neće suštinski unaprijediti borbu protiv korupcije u ovoj oblasti, mišljenja je TI.

Oni su upozorili da su izmjene Zakona trebale biti usvojene prije pet godina, kao prelazno rješenje do kvalitetnog teksta kompletnog Zakona, ali da dugo čekanje nije osiguralo i dovoljno dobre izmjene. Iz TI-a su podsjetili da na ovim izmjenama već neko vrijeme inzistira EU, kao jedan od 14 prioriteta, koji je stavljen pred BiH u procesu približavanja Uniji.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 29. augusta usvojili su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, na svom službenom Twitter nalogu pozdravio je usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona.

Sattler je naveo da je BiH napravila važan i dugo čekan korak u ispunjavanju Prioriteta mišljenja i kandidature za BiH.

“Zakon o javnim nabavkama, usvojen u Domu naroda, jedan je od četiri ključna zakona o vladavini prava. Ostala tri moraju biti usvojena što je prije moguće”, naveo je Sattler.

U TI-u smatraju pozitivnim unapređenja koje se odnose na sukobe interesa, koluziju odnosno dogovaranje ponuđača i transparentnost. Ali u ovoj organizaciji, posvećenoj borbi protiv korupcije, smatraju da neki od ključnih mehanizama za prevenciju i borbu protiv korupcije nisu našli svoje mjesto u ovom propisu.

“Tako ni nakon pet godina rada na izmjenama ovog zakona i međunarodnih pritisaka i dalje nisu unaprijeđeni mehanizmi sankcionisanja prekršilaca zakona, kako u domenu prekršajne, tako i krivične odgovornosti, nisu proširene mogućnosti zaštite javnog interesa od strane nadležnih tijela, nisu otklonjeni politički uticaji na imenovanja i rad članova Ureda za razmatranje žalbi, a daljnji razvoj sistema e-nabavki i prateća transparentnost izmjenama zakona su prolongirani za još godinu dana”, stoji u saopćenju TI-a.

U ovoj organizaciji napominju da bi sadašnje izmjene mogle otvoriti i dodatni prostor za korupciju i izvlačenje javnog novca preko privilegiranih kompanija. Objašnjavaju da se usaglašenim amandmanima godišnji prag za dodjeljivanje ugovora direktnim sporazumima bez javnog nadmetanja, povećava sa 6.000 na 10.000 maraka.

Tranparency International smatra da ne bi trebalo dozvoliti da se pod izgovorom ispunjavanja EU prioriteta “usvajaju bilo kakva rješenja”, već se mora osigurati da ona zaista idu u pravcu sprečavanja korupcije i ispunjavanja međunarodnih standarda.

Emina Dizdarević Tahmiščija