Vijest

Tomaniću potvrđena kazna od sedam godina zatvora za zločine kod Zvornika

29. Augusta 2022.16:10
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom je Cvijan Tomanić osuđen na sedam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Zvornika.

This post is also available in: English


Cvijan Tomanić sa advokatom. Foto: BIRN BiH

“Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu u predmetu Cvijan Tomanić, kojom je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, žalba optuženog Cvijana Tomanića, kao i žalba branioca Predraga Ješurića, a potvrđena prvostepena presuda od 30. septembra 2021.“, saopćeno je iz Suda BiH.

Tomanić je proglašen krivim da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), sa drugim mještanima došao u selo Glumina kod Zvornika krajem maja ili početkom juna 1992., tražeći preostale muškarce koji su se krili u šumi, a kada su trojica izašla iz šume, optuženi je sa drugima udarao Mehdina Halilovića rukama i nogama.

Vijeće je zaključilo da je Tomanić pucao oko nogu Bajazita Behljuljija, a kada je on pokušao pobjeći, optuženi i Milan Kandić, koji je preminuo, pucali su u njega i on je pao, da bi potom jedan od mještana pucao iz pištolja u Behljuljija.

U prvostepenoj presudi se navodi da su druga dvojica muškaraca odvezena, a da su njihovi ostaci pronađeni u grobnici na Crnom vrhu.

“Vijeće je našlo da je Tomanić, u okviru širokog i sistematičnog napada, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva zbog njihove nacionalne pripadnosti”, zaključilo je Prvostepeno vijeće.

Tužilaštvo je u žalbi početkom jula zatražilo izricanje veće kazne, dok su Tomanić, koji se nije pojavio na ovom ročištu, i njegov branilac zatražili manju kaznu ili da se presuda preinači u oslobađajuću.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English