Vijest

Božidar Perišić, Rade Garić i Enver Buza stupili na izdržavanje kazni zatvora

30. Augusta 2022.14:38
Božidar Perišić i Rade Garić, dvojica pravosnažno osuđenih za ratne zločine u Rogatici, odnosno u Vlasenici i Srebrenici, stupili su na izdržavanje kazne tokom ove godine, dok je Enver Buza, nakon višemjesečnog odlaganja, početkom augusta počeo sa izdržavanjem kazne zatvora za zločine u Uzdolu kod Prozora.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Sredinom januara ove godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH izreklo je drugostepenu presudu kojom je Rade Garić osuđen na 17 godina zatvora za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom iz Vlasenice i Srebrenice 1992. i 1995. godine.

Prvostepenom presudom Garić je bio osuđen na 20 godina zatvora za progon na području Vlasenice 1992., te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine.

“Osuđeni Rade Garić stupio je na izdržavanje kazne zatvora dana 21. januara 2022. godine”, rečeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Krajem maja ove godine na izdržavanje kazne stupio je i Božidar Perišić, koji je pravosnažnom presudom iz marta 2022. godine osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. godine na području Rogatice.

Perišić je, kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VSR), osuđen da je 19. juna 1992. godine u rogatičkom naselju Gračanica, pucajući iz automatskog naoružanja, ubio Salema i Mustafu Sijerčića, čija su tijela naknadno zapalili nepoznati pripadnici VRS-a i do danas nisu pronađena.

Istom presudom je, zbog nedostatka dokaza, Perišić oslobođen optužbe da je 19. juna 1992. u popodnevnim satima u naselju Gračanica ubio Ramiza Alića i Sejdu Huremović, kao i da je 21. novembra 1993. u rogatičkom naselju Šatorovići nanosio fizičke i psihičke povrede Adilu Durmiševiću i njegovom sinu Asimu.

“Osuđeni Božidar Perišić stupio je na izdržavanje kazne zatvora dana 26. maja 2022. godine”, odgovorili su iz Suda BiH.

Nakon tri odlaganja izvršenja kazne zatvora, Enver Buza, pravosnažno osuđeni na osam godina zatvora zbog zločina počinjenog u Uzdolu kod Prozora, početkom augusta ove godine stupio je na izdržavanje kazne.

“Osuđeni Enver Buza stupio je na izdržavanje kazne zatvora dana 2. augusta 2022. godine”, navode iz Suda.

Buza je od Državnog suda sredinom oktobra 2021. tražio odlaganje izvršenja zatvorske kazne zbog zdravstvenih razloga, o čemu je pisao BIRN BiH.

Drugo odlaganje je bilo do 18. aprila ove godine, a treće do 18. jula ove godine. Njemu je Ustavni sud BiH odbio zahtjev za privremeno odlaganje izvršenja zatvorske kazne dok se ne odluči o njegovoj apelaciji.

Apelaciono vijeće je navelo da su pripadnici ove jedinice na okrutan i svirep način u Uzdolu izvršili zločin nad 27 civila, među kojima su bili žene, djeca i starija lica. Vijeće je konstatovalo da je Buza fizički bio blizu mjesta zločina, a kasnije od Službe javne bezbjednosti (SJB) imao informacije o zločinu, dodavši da nije naredio istragu o dešavanjima u Uzdolu.

Prvostepenom presudom iz septembra 2019., Buza je bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Odbrane te ukinulo ovu odluku, nakon čega ga je u konačnici osudilo na osam godina zatvora.

Kako je ranije pojašnjeno iz Suda BiH za BIRN BiH, odgađanje izvršenja krivične sankcije može trajati ukupno 12 mjeseci.

Emina Dizdarević Tahmiščija