Vijest

Jednoglasno usvojen Prijedlog zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS-u

29. Augusta 2022.14:09
Skupština Kantona Sarajevo (KS) je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS kojim su regulisane tri oblasti u borbi protiv korupcije – sukob interesa, zaštita prijavitelja korupcije i jačanje integriteta u institucijama javnog sektora

Skupština Kantona Sarajevo. Foto: YouTube Screenshot

Usvajanje Prijedloga zakona čija je osnovna svrha sistemska prevencija, suzbijanje i borba protiv korupcije u Kantonu Sarajevo je izglasalo 25 zastupnika Skupštine.

Ministrica pravde i uprave KS-a Darja Kadenić-Softić, odgovarajući na pitanja zastupnika, rekla je da će se prijave korupcije moći uputiti elektronskim i usmenim putem.

Zastupnica Amra Hasagić je tokom rasprave kazala da se nada kako će u budućnosti ovaj zakon doživjeti preobrazbu.

“Bojim se da mi donošenjem pojedinačnih akata prelazimo šturo i ostavljamo prostora za određene malverzacije”, rekla je Hasagić, dodavši da je tema borbe protiv korupcije često bila zloupotrebljavana te da zbog navedenog “podržava kodifikaciju odnosno propisivanje općeg načina borbe protiv ove bolesti društva koja će biti u službi građana”.

Da nije oduševljena ovim zakonom jer se njime donosi jedna vrsta populističkih mjera, istakla je zastupnica Jasmina Biščević-Tokić.

Ona je podsjetila na Amandman Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u BiH (TI BiH), koji je, kako je kazala, sublimirao i ustvrdio da ovaj zakon uređuje nekoliko različitih materija te da su oni mišljenja da se jednim zakonom ne može urediti toliko različitih oblasti.

“Oni savjetuju da se Zakon o sukobu interesa uredi jednim zakonom. Zakon je jako štur… Mi ne poštujemo institucije države, ne poštujemo institucije Federacije BiH jer imamo trenutno na snazi Zakon o sukobu interesa na nivou Federacije BiH… Ono što mene zabrinjava jeste da smo potpuno zaboravili Federaciju BiH i da jedan ovakav zakon donosimo na nivou kantona, što je definitivno u suprotnosti sa federalnim zakonom”, rekla je Biščević-Tokić.

Zastupnik Zvonko Marić je kazao da u zakonu ima nedopustivo puno manjkavosti i nedostataka u mnogim odredbama, a da svaka neprecizna formulacija upućuje na otvaranje prostora za manipulacije.

Zastupnik u Skupštini Mirza Čelik naveo je da ovaj zakon treba da tretira i imenovanje u upravljačkim strukturama u KS-u, dok je Igor Stojanović podsjetio da Kanton Sarajevo i dan-danas plaća desetine miliona presuda zbog, kako je rekao, nelegalnog smjenjivanja jer su se radnici često tjerali s posla zbog političkih pritisaka.

“I sve te presude su dobili i dan-danas Kanton nije u stanju da isplati sve tužbe koje su se dešavale u posljednjih 25 godina”, kazao je Stojanović, dodavši da “misli da je ovo jedini saziv Skupštine koji je uspio uopšte da se uhvati u koštac s korupcijom i sa zloupotrebom političara u bilo koje svrhe”.

Damir Filipović je rekao da je “svaki zakon bolji nego nemati zakon u konačnici” te da je svaki moguće i popraviti.

“Da li će to uticati na druge zakonodavne organe na višem nivou ili paralelnom, to ne zavisi od nas. Ovo što mi radimo od početka 2019. godine pokazuje stvarno opredjeljenje u borbi protiv korupcije”, naveo je on.

Vildana Bešlija je tokom obraćanja kazala da treba pozdraviti napore i Vlade i Skupštine KS-a da se uhvati u koštac s korupcijom.

“Naravno da je ovaj zakon vrijedan pažnje i naravno da kao odgovorna vlast ćemo pratiti njegovo sprovođenje i bit ćemo otvoreni ako vidimo da ima mjesta za korigovanje”, poručila je Bešlija.

Na današnjoj sjednici, predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić je rekao da je donošenje zakona nastavak antikoruptivnih aktivnosti koje su pokrenute 2015. godine u KS-u.

“Danas imamo Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije koji treba da zaokruži antikoruptivni sistem ili set zakonskih propisa koji će u potpunosti urediti ovu oblast”, kazao je Okerić, dodavši da je KS od samog početka prepoznat kao lider i jedina vlast koja se u potpunosti politički opredijelila da uspostavlja i izgrađuje antikoruptivni sistem kako bi zaštitila imovinu KS-a, kako bi procesi bili transparentni i kako bi se pozvali na individualnu odgovornost svi oni koji obnašaju javne funkcije.

Zastupnik Mahir Dević je iznio mišljenje da je ovaj zakon “jedna šarena laža”,  koji će služiti čisto u populističke svrhe i biti platforma u kojoj će se voditi individualne “prljave kampanje protiv pojedinaca”.

Tokom obraćanja javnosti, ministrica Kadenić Softić je kazala da je zakon u odnosu na tekst nacrta pretrpio značajnije izmjene u prijedlogu, a da je najvažnija ona koja se odnosi na tijelo koje postupa i koje je ovlašteno da provodi zakon.

“U prvobitnoj verziji je bilo predviđeno da se formira Komisija za utvrđivanje sukoba interesa, međutim nakon analize svih primjedbi koje su na to rješenje pristigle u javnoj raspravi, odlučili smo se da ovu nadležnost damo Uredu kao instituciji koju već imamo formiranu”, poručila je ona.

Predviđeno je da primjena ovog zakona započne 1. januara 2023. godine.

Aida Trepanić