Vijesti


Tuzlanska Kantonalna uprava civilne zaštite nabavlja dva automobila za 146.000 maraka 22. Septembra 2022. Vijest Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona objavila je poziv za javnu nabavku dva putnička automobila procijenjene vrijednosti veće od 146.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a. Pet dana prije objave, Uprava je izmijenila godišnji Plan nabavki dodavanjem ove stavke.
U Bijeljini pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata 22. Septembra 2022. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata pronađeni su danas prilikom ekshumacije na mezarju Brčanska malta u Bijeljini, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Podignuta optužnica protiv Branislava Zeljkovića zbog nabavki tokom pandemije 22. Septembra 2022. Vijest Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo, koja ga tereti za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje mita i nesavjesan rad u službi. On se tereti da je nabavkama tokom pandemije oštetio budžet Republike Srpske za 1,3 miliona maraka.
Salihović: “Sve što je iko ikad pojeo, stavljeno je meni na teret” 21. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju Goranu Salihoviću, bivšem glavnom državnom tužiocu, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je nastavilo s ulaganjem materijalnih dokaza, od kojih se najveći broj odnosi na račune i fakture iz ugostiteljskih i hotelskih objekata te odluke Tužilaštva BiH o odobravanju troškova reprezentacije.
Blekić i ostali: Svjedocima nepoznato potpisivanje ugovora s Jusufranićem 21. Septembra 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka (KM), većina svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je kazala kako su prodali dionice kolegi Hamdiji Zvrki, od čega je dvoma novac za prodate dionice predao Jasmin Jusufranić.
Vještaci zaključili: Tužilac Božo Mihajlović sposoban učestvovati u postupku 21. Septembra 2022. Suđenje Tužilac Božo Mihajlović, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, sposoban je učestvovati u postupku, zaključio je tim vještaka medicinske struke, koji su vještačenje optuženog obavili prema naredbi Suda u okviru obnovljenog suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu.
Odgođen početak suđenja bivšem šefu u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske 21. Septembra 2022. Suđenje Suđenje Nebojši Lukiću, bivšem šefu u entitetskom fondu u Republici Srpskoj, optuženom za primanje dara, odgođeno je zbog spriječenosti tužioca da dođe na ročište, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Goraždani se prisjetili opsade i stradanja u svom i drugim gradovima 21. Septembra 2022. Vijest U organizaciji udruženja, gradskih vlasti i građana – izložbom ratnih fotografija, promocijom književnih i naučnih djela, te nizom drugih aktivnosti – obilježeni su dani sjećanja na oslobođenje Goražda od opsade duge 1.336 dana, ali i na stradanja stanovnika ovog grada, kao i Višegrada i Srebrenice.
Bivši uposlenik Centralne banke traži ispitivanje krivičnih prijava dostavljenih Tužilaštvu 20. Septembra 2022. Vijest Sanjin Sinanović traži od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ispita krivične prijave koje je podnio protiv guvernera i drugih zaposlenika Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), koje se odnose na poslovanje ove institucije, a čiji je ranije bio uposlenik.
Na području Konjica pronađeni posmrtni ostaci 20. Septembra 2022. Vijest Na lokalitetu Duboko Valja-Ljuta, na području općine Konjic, pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve za koju se ne može sa sigurnošću potvrditi da li je iz proteklog rata, rečeno je iz Instituta za nestale osobe (INO).