Suđenje

Blekić i ostali: Naknadno saznali da su dionice vrijedile više

14. Septembra 2022.16:30
Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su ispričali na koji način su prodali odnosno poklonili dionice koje su imali u firmi “Unioninvest izgradnja”.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je svjedocima predočilo ugovore iz 2006. godine o darivanju dionica u korist optuženog Jasmina Jusufranića. Svjedoci su kazali da su dionice prodali ili darovali preko Hamdije Zvrke iz “Unioninvesta”, a da Jusufranića nisu poznavali.

Alem Sipović je rekao da mu je Zvrko dao oko 8.000 maraka za dionice, koje je prodao jer je u to vrijeme gradio kuću i imao malu djecu. Kazao je da se sada osjeća oštećenim jer se ispostavilo da je mogao dobiti više, ali da ne postavlja imovinskopravni zahtjev i da nije želio da podnosi tužbu.

“S obzirom kakva nam je država, mene to ni danas ne interesuje”, rekao je Sipović.

On i drugi svjedoci Odbrani su potvrdili da su dobrovoljno prodali dionice i da nije bilo prisile.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Oni su optuženi da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Rifet Čoko je kazao da se u firmi pričalo da se mogu prodati dionice i da se na to odlučio kada mu je trebao novac za gradnju kuće. Ispričao je da se našao u kafani sa Zvrkom, te Jusufranićem. U istrazi je naveo da je bio Ibrahim Jusufranić Bimo, a na ročištu je rekao da ne zna da li je bio on ili njegov sin Jasmin, mada je naveo da je bio stariji čovjek.

Svjedok je kazao da je potpisao neki papir i da je dobio 11.000 maraka. Potvrdio je da se pojavila jedna žena sa torbom i papirima, te da misli da su je zvali Smiljka.

“Sad se smatram oštećenim. Čuo sam da su se prodavale za mnogo veću sumu”, rekao je Čoko.

Muhamed Pindžo je kazao da je poklonio dionice za “neki mali iznos”, a kasnije je saznao da je bilo u korist Jasmina Jusufranića.

“Hamdija mi je rekao: ‘Biće neka naknada, kad se nešto stvori”, kazao je svjedok.

On je potvrdio da je u istrazi naveo da je kasnije pitao Zvrku šta je bilo s tim i da mu je on dao novac od Jusufranića, ali da nije siguran da li se radilo o 2.000 maraka, kao što je rekao u iskazu.

Davorin Buljan je kazao da je s bratom poklonio Zvrki dionice, a da je kasnije saznao da su bile za sina Bime Jusufranića.

“Rekli smo: ‘Daj to Hamdiji, nek radi šta hoće’”, prisjetio se Buljan.

Branilac Kadrija Kolić prigovorio je na pitanja tužioca Samira Selimovića o razlozima darivanja dionica, navodeći da je svjedok dovoljno rekao. Kolić je kazao da su trojica optuženih u pritvoru i da se u optužnici navodi da su dionice sticane manipulativnim radnjama, a da je svjedok izjavio da ih je dobrovoljno poklonio.

Franjo Maltar je rekao da je bila mala vrijednost dionica u vrijeme kad ih je on imao i da je “Unioninvest” bio pred kolapsom. Naveo je da ih je poklonio i da je sa Zvrkom išao u Opštinu da potpiše.

“Rečeno je bilo da dolaze ljudi koji će podići firmu”, kazao je Maltar, dodavši da se to nije ostvarilo i da je firma otišla u stečaj.

Nastavak suđenja je 21. septembra.

Marija Taušan