Vijest

Za izgradnju mira i jačanje civilnih zajednica u BiH izdvojeno tri i po miliona eura

14. Septembra 2022.16:56
Predstavnici Evropske Unije, Ujedinjenih nacija, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te Vijeća Evrope pokreću projekat koji ima za cilj osnažiti i promovisati okruženje pogodnije za istinsko pomirenje, te pružiti podršku civilnom društvu, povećati nivo pozitivne interakcije između zajednica i istaknuti pozitivne primjere saradnje.


Johann Sattler tokom obraćanja medijima. Foto: OSCE

Ceremoniju pokretanja projekta “Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini” u Sarajevu je danas ozvaničio Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, koji je kazao da je namjera projekta raditi na osnaženju zajednica i izgradnji mira, za šta je izdvojeno tri i po miliona eura.

“Kroz blisku saradnju sa bh. ‘šampionima mira’, čije djelovanje predstavlja najbolju praksu u smislu jačanja tolerancije i borbe protiv podjela, projekat ‘Možemo bolje’ ima za cilj da se odupre dinamici koja navodi ljude da traže bolju budućnost u inostranstvu i onemogućava ovu zemlju da ostvari značajniji potencijal. Postoje mnoge odlične inicijative na lokalnom nivou koje služe kao dobar primjer za druge zajednice, kao i za politike na državnom nivou. One zaslužuju podršku i razvoj“, rekao je medijima Sattler.

Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini, kazala je kako je BiH prošla kroz određene teške izazove, koji mogu biti korisna poruka cijelom svijetu, te da ulaganje u prevenciju i izgradnju mira nikada nije bilo važnije nego danas.

“Zajedno sa Evropskom unijom, Vijećem Europe i OSCE-om, Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini će proširiti svoju podršku ljudima koji širom zemlje svakodnevno rade na izgradnji povjerenja i održanju mira. Uz UN-ove agencije – IOM i UNDP – ulagat ćemo u zajednice i ljude promičući dobre prakse i nastojat ćemo istaći šampione mira širom zemlje”, rekla je i dodala da će novac, između ostalog, uložiti u organizacije civilnog društva za unapređenje njihovog rada na pomirenju i suočavanju s naslijeđem prošlosti.

“Povjerenje i zajedništvo nedostaju često, a u periodu pred izbore političari pribjegavaju retorici podjela za ostvarenje svojih ciljeva”, konstatovala je Susan Penksa, vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH.

“Konstruktivniji narativi samo čekaju da ih neko čuje. Pronalazimo ih u svakom kutku ove zemlje. U mjestima poput Žepča, Majevičke regije, Bosanskog Petrovca, Tešnja i Varoša. Tu vidimo kako su raznolike zajednice u BiH pune neispiričanih priča koje bude povjerenje i nadu. Vidimo tu priče o saradnji, uzajamnom poštovanju i zajedničkom radu u interesu bolje budućnosti“, kazala je Penksa.

Bojana Urumova, šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, rekla je da je ovaj projekat samo mali dio zajedničkog djelovanja međunarodnih organizacija u BiH.

“Naše četiri organizacije zajednički sarađuju svakodnevno na temama kao što su govor podjela i govor mržnje, na promociji inkluzivnog obrazovanja i učešća građana na lokalnom nivou“, pojasnila je.

Kako je rečeno tokom obraćanja medijima, opći cilj projekta je da se osnaži i promoviše okruženje koje je pogodnije za istinsko pomirenje, dok je svrha projekta da pruži podršku civilnom društvu, poveća nivo pozitivne interakcije između zajednica i unutar njih, te istakne pozitivne priče iz lokalnih zajednica i civilnog društva.

Nakon uvodnih obraćanja, održana je tematska panel-diskusija na temu “Kako  možemo činiti bolje? – primjeri iz lokalnih zajednica“.