Vijest

Ambasada Rusije reagovala na navode iz emisije BIRN-a BiH o miješanju u izbore

13. Septembra 2022.17:27
Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini reagovala je na navode izrečene u posljednjoj televizijskoj emisiji Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BIH) o mogućnostima uticaja Rusije na bosanskohercegovačke izbore, optužujući zemlje Evropske unije i NATO-a za dezinformacije.


Zgrada Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu. Foto: Ambasada Ruske Federacije u BiH

Ambasada Rusije u BiH je na svojim društvenim mrežama u ponedjeljak objavila reagovanje na navode zvaničnika pri NATO-u i Evropskoj uniji, ne dajući izvor sadržaja na koji se poziva. U njemu stoji kako svaki “pametni učenik može izvršiti kompjuterski napad”, navodeći kako ne sumnjaju da Centar za komunikacije NATO-a, Ambasada SAD-a ili Delegacija EU u Sarajevu “imaju stručnjaka koji će izvršiti napad na BiH, kao i da označe ovaj napad kao da je ‘proizveden u Rusiji’”.

Komentare koje citiraju u saopćenju izgovorili su sagovornici iz Centra i EU u posljednjoj emisiji TV Justice, koja je emitovana prošle sedmice.

Većina sagovornika je tokom razgovora za emisiju TV Justice govorila o tome kako, šest mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, postoji povećana zabrinutost unutar zemalja NATO-a i Evropske unije da bi se Bosna i Hercegovina mogla naći na meti ruskih cyber i drugih napada.

Jedan od sagovornika u BIRN-ovoj emisiji, direktor Strateškog komunikacijskog centra izvrsnosti NATO-a Janis Sarts, kazao je da niz trenutnih geopolitičkih okolnosti sugeriše da može postojati osnov za povećanu zabrinutost ruskog miješanja u Bosni i Hercegovini u nadolazećim sedmicama.

Ambasada Ruske Federacije u BiH, koja se nije odazvala na poziv BIRN-a BiH na razgovor za emisiju, zabrinutost zapadnih predstavnika nazvala je “još jednom porcijom antiruskih dezinformacija”. Ambasada se osvrnula na Sartsov komentar o ranijim miješanjima u demokratske izbore navodeći primjer američkih predsjedničkih izbora 2016. godine.

“(…) Oni pokušavaju iskoristiti postojeće slabosti kako bi stvorili nestabilnost u zemlji i u osnovi doveli u pitanje legitimnost i ishod izbora”, rekao je Sarts za BIRN BiH.

Ambasada Rusije u BiH piše kako se time priznaje postajanje slabih tačaka američkog izbornog sistema, optužujući SAD za antidemokratsko ponašanje i dodajući da “slabe tačke zahtijevaju odgovarajući tretman i ispravljanje, a nikako ne njegovanje da se iskoriste kao alibi za mitske ‘napade’”.

“Ustvari, sasvim je sve suprotno – SAD i njihovi saveznici troše ogromnu količinu novca da se umiješaju u izbore u Rusiji”, tvrdi Ambasada Rusije.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu su u odgovoru BIRN-u BiH naveli kako je “izjava Ambasade Rusije apsurdan primjer dezinformisanja”.

“Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) redovno vrši monitoring izbora u SAD-u, uključujući i naše posljednje predsjedničke i izbore za Kongres. Nasuprot tome, Rusija nije dozvolila ODIHR-u niti Parlamentarnoj skupštini OSCE-a da nadgledaju izbore za Dumu u septembru 2021. godine”, navodi se u odgovoru.

“Slobodni i pošteni izbori su stub demokratije. Oni omogućuju ljudima da sami odlučuju o svojim liderima i politikama za koje žele da ih njihove vlasti provode. Svaki put iznova, u zemljama širom svijeta, Kremlj je nastojao i nastoji da potkopa procese i institucije ključne za demokratiju. Sjedinjene Države, njeni saveznici i partneri surađuju s vlastima, uključujući i vlasti u BiH, na jačanju njihovih demokratskih sistema kako bi mogli zaštititi sebe i svoje građane od malignog ruskog utjecaja”, kažu iz Ambasade SAD-a.

Iz Delegacije EU je nakon komentara Ambasade Ruske Federacije rečeno za BIRN BiH kako, za razliku od Rusije, Evropska unija nema interes niti kapacitet da se uključi u cyber napade.

“Bilo je mnogo dokazanih incidenata cyber napada na zemlje članice EU koji su potekli iz Rusije i od povezanih hakerskih grupa. Tvrdnje Ambasade Rusije u BiH od 12. septembra su prosto dezinformacije. Brojne kredibilne institucije i projekti u Evropi, Sjevernoj Americi i širom svijeta, uključujući i vodeći projekt EU protiv dezinformacija – EU vs Disinfo, pažljivo su otkrili, analizirali i razotkrili dezinformacijske kampanje koje podržava Kremlj. EU i njeni partneri će nastaviti podržavati [Centralnu izbornu komisiju] CIK u jačanju sigurnosti i integriteta izbora. Također, u skladu sa Strategijom kibernetičke sigurnosti EU i Strateškim kompasom, Evropska unija je posvećena pomoći u izgradnji cyber sigurnosti na Zapadnom Balkanu, koristeći sve raspoložive alate EU”, navode iz Delegacije.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je u emisiji kazao kako vlasti u BiH moraju biti oprezne i spremne zbog velikih cyber napada u zemljama regiona.

“Uvjeravam vas da ćemo tokom ovih izbora najvjerovatnije vidjeti pokušaje u tvoj sferi”, rekao je ranije Sattler.

Na upit BIRN-a BiH, iz Strateškog komunikacijskog centra izvrsnosti NATO-a su kratko odgovorili o navodima iz Ambasade Rusije.

“Kao i obično – ta izjava se najvjerovatnije može smatrati jednako ozbiljnom kao i ruska uvjeravanja da neće započeti rat u Ukrajini”, rečeno je iz Centra.

* Ovaj članak je dopunjen odgovorom Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH i Strateškog komunikacijskog centra izvrsnosti NATO-a.

Irvin Pekmez