Vijest

Finansijsko vještačenje izgubljene zarade Miloša Mavraka

13. Septembra 2022.17:15
Na pripremnom ročištu po tužbi Miloša Mavraka protiv Bosne i Hercegovine zbog naknade materijalne i nematerijalne štete nastale tokom postupka nakon kojeg je oslobođen optužbi za zločine u Bileći, punomoćnik je zatražio finansijsko vještačenje, te uložio materijalne dokaze.

Miloš Mavrak
Miloš Mavrak. Izvor: BIRN BiH

U tužbi protiv Bosne i Hercegovine, Miloš Mavrak traži naknadu štete zbog postupka i mjera zabrane koje su mu bile određene od 2016. do 2021. godine. Zatražena je i naknada troškova prijevoza za Mavraka, koji je na suđenje dolazio iz Srbije, kao i za umanjenje zarade za dane kada je odsustvovao s posla zbog ročišta.

Na pripremnom ročištu punomoćnik Dragoslav Perić uložio je prvostepenu i drugostepenu presudu, kojima je Miloš Mavrak oslobođen optužbi za silovanje u Bileći, kao i potvrde o zasnivanju i prekidu radnog odnosa. Sudu BiH Perić je uložio i obračun zarade za tri mjeseca 2020. godine, koje je Mavrak ostvario u jednoj kompaniji u Srbiji, navodeći da od vještaka finansijske struke očekuje da utvrdi stvarnu štetu u odnosu naznačene u tužbenom zahtjevu.

“Da utvrdi od kojeg datuma je Mavraku isplaćena akontacija troškova, kao i da utvrdi preostali dio na koji Sud nije prihvatio isplatiti akontaciju za troškove puta Bačka Topola – Sarajevo i nazad“, rekao je Perić, te dodao da se njegov drugi zahtjev tiče utvrđivanja troškova izgubljene zarade za dane kada je Mavrak dolazio na suđenja u Sud Bosne i Hercegovine.

Iz Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine su ponovo uložili prigovor na zadatak vještaka.

“Tužilac predlaže da vještak utvrdi izgubljenu zaradu uvidom u poslovne knjige tadašnjeg poslodavaca koji se nalazi u Republici Srbiji. Nemamo nikakve podatke o radnom odnosu, prijavi, satnici i bilo kakvom umanjenju za tražene poslove i to je ono što se traži da vještak utvrdi“, rekao je pravobranilac Mladen Draganić.

Sutkinja Nada Papo je prihvatila prijedlog punomoćnika Perića za vještačenja koja će uraditi dva vještaka, čiji će nalazi biti prezentirani na glavnoj raspravi 8. februara, na kojoj će biti saslušan i Mavrak.

 

Jasmin Begić