Vijest

Na području Konjica pronađeni posmrtni ostaci

20. Septembra 2022.15:44
Na lokalitetu Duboko Valja-Ljuta, na području općine Konjic, pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve za koju se ne može sa sigurnošću potvrditi da li je iz proteklog rata, rečeno je iz Instituta za nestale osobe (INO).

Ekshumacija na području Duboko Valja-Ljuta, općina Konjic. Foto: Tužilaštvo BiH.

Prema riječima glasnogovornice Instituta, Emze Fazlić, na lokalitetu Ljuta – na području općine Konjic – pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve koji su prebačeni u prosekturu groblja u Miljevićima, gdje će uslijediti detaljna obrada i izuzimanje koštanih uzoraka radi DNK analize.

“Prema onome što se moglo vidjeti na licu mjesta, ljekar-patolog koji je prisustvovao ekshumaciji sa sigurnošću nije mogao odrediti da li pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvi iz ovoga rata, pa će se to utvrditi naknadnom analizom”, pojasnila je Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Državnog tužilaštva je saopćeno da je aktivnosti na terenu nadgledao istražilac Posebnog odjela za ratne zločine, a u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su predstavnici INO-a, vještak, kao i policijski službenici Policijske uprave Konjic.

Emina Dizdarević Tahmiščija