Vijest

Tuzlanska Kantonalna uprava civilne zaštite nabavlja dva automobila za 146.000 maraka

22. Septembra 2022.15:10
Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona objavila je poziv za javnu nabavku dva putnička automobila procijenjene vrijednosti veće od 146.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a. Pet dana prije objave, Uprava je izmijenila godišnji Plan nabavki dodavanjem ove stavke.


Unutrašnjost automobila, ilustracija. Foto: Wikimedia Commons

Nakon što je 15. septembra 2022. godine Kantonalna uprava civilne zaštite izmijenila godišnji Plan nabavki dodavanjem nabavke službenih automobila, pet dana kasnije je zatražila nabavku dvije nove limuzine sa električnim podešavanjem sjedišta vozača s memorijom, putnim računarom s prikazom informacija, te grijanjem prednjih sjedišta.

Osim ovih specifikacija, u okviru tenderske dokumentacije dostupne na Portalu javnih nabavki, ova institucija nabavlja automobil čija je zapremina gepeka bez rezervnog točka minimalno 500 litara, te ima osam zvučnika i senzor za svjetla i kišu.

“Kako bi se ponuda smatrala prihvatljivom, ponuđena vozila moraju minimalno zadovoljiti sve traženo iz obrasca “Specifikacija – tehničke karakteristike vozila“”, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji, prema kojoj procijenjena vrijednost javne nabavke iznosi 146.160 KM.

Prema Zakonu o javnim nabavkama, zabranjeno je navođenje specifikacija koje mogu ukazati na određeni tip ili marku vozila. Na to često u svojim izvještajima o radu državnih institucija i javnih kompanija upozoravaju revizori.

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže kako se precizne specifikacije upotrebljavaju za sužavanje kruga dobavljača, što predstavlja klasičnu zloupotrebu.

“U pitanju je klasična zloupotreba tehničke specifikacije kojom se ograničava konkurencija, zbog čega se javlja jedan ponuđač i nepotrebno troše sredstva koja bi se za druge modele iz iste klase automobila mogla iskoristiti”, kaže on.

Mirza Džinović, vršilac dužnosti direktora Kantonalne uprave, na pitanje da li se ovom specifikacijom sužava broj ponuđača, navodi kako postoji Komisija za izradu tenderske dokumentacije, koja vodi postupak.

“Oni su odgovorni i u skladu sa Zakonom su utvrdili da postoji širina u smislu ponuđača”, kaže Džinović.

Džinović je za BIRN BiH naveo kako će automobile koji se nabavljaju koristiti strukture civilnih zaštita općina i gradova po osnovu zahtjeva koji su ranije dostavili.

“Nabavljamo po zahtjevu i potrebama lokalnih zajednica gradova i opština i njihovih zahtjeva koje su nam dostavili. Kantonalna uprava civilne zaštite obavlja posao samo u smislu ugovornog organa”, kaže.

Prema podacima iz Baze službenih automobila koju je BIRN BiH vodio tokom prethodne četiri godine, godišnje se potroši oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje otpada petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija.

* Ovaj članak je izmijenjen kako bi ispravno bilo napisano prezime Slobodana Golubovića, ranije je greškom bilo napisano Ožegovića.

Nermina Kuloglija-Zolj