Suđenje

Vještaci zaključili: Tužilac Božo Mihajlović sposoban učestvovati u postupku

21. Septembra 2022.13:02
Tužilac Božo Mihajlović, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, sposoban je učestvovati u postupku, zaključio je tim vještaka medicinske struke, koji su vještačenje optuženog obavili prema naredbi Suda u okviru obnovljenog suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu.


Božo Mihajlović Foto: Tužilaštvo BiH

Abdulah Kučukalić, vještak sudske medicine, pojasnio je da su u proteklom periodu obavljena dva medicinska vještačenja optuženog. Nakon prvog vještačenja, obavljenog u februaru 2022. godine, Kučukalić je rekao da su kod Mihajlovića utvrđena teška psihička stanja zbog čega je u jednom trenutku bila predložena i njegova hospitalizacija.

Konstatovano je i da se optuženi liječi redovno od 2016. godine zbog drugih tjelesnih oboljenja. Nakon što su ustanovljene takve dijagnoze i potrebe za daljnjim liječenjem i dodatnim dijagnostičkim procedurama, tim vještaka predložio je mirovanje optuženog od četiri mjeseca, a zatim i ponovno vještačenje.

Vještak je kazao da su otežana psihička stanja kod Mihajlovića nastala nakon stresnih događaja.

Drugo vještačenje obavljeno je u julu ove godine, a u njemu je tim vještaka konstatovao da su simptomi optuženog dosta dobro sanirani uz terapiju, te da je on sada sposoban učestvovati u postupku.

“S obzirom na ovakvo stanje i nalaz tima kardiologa, mi smo se opredijelili da optuženi može učestvovati u sudskom postupku, uz aktivno angažovanje svog advokata”, dodao je Kučukalić.

Ovom nalazu se u cijelosti pridružio i Hamza Žujo, drugi član tima vještaka, dodavši kako optuženi ima teška oboljenja i probleme s disanjem, zbog čega savjetuju pravljenje pauza u toku postupka, ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog.

Treći član tima vještaka Nermina Bajramagić, klinički psiholog, nije prisustvovala današnjem suđenju zbog, kako su pojasnile njene kolege, zdravstvenih razloga.

Apelaciono vijeće Suda BiH je krajem 2020. ukinulo presudu kojom je Mihajlović osuđen na pet godina zatvora zato što je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 konvertibilnih maraka, te postupak prenijelo na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu.

Mihajlović je od 2010. bio rukovodilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju u Tužilaštvu BiH.

Vlado Adamović, branilac optuženog Mihajlovića, rekao je kako mu je drago da su vještaci konstatovali da njegov branjenik zaista ima zdravstvene probleme, zbog informacija da optuženi zloupotrebljava zdravstveno stanje.

“Ne radi se o izbjegavanju postupka, nego se radi o ozbiljno bolesnom čovjeku, koji je doveden u sudski postupak – sad po mojoj procjeni, ne po njegovoj – institucionalnim zlostavljanjem, što će se na kraju i dokazati”, dodao je Adamović.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. septembar, kada bi trebala biti saslušana i vještakinja Bajramagić.

* Ovaj članak je izmijenjen u dijelu detalja oboljenja optuženog.

Enes Hodžić