Suđenje

Odgođen početak suđenja bivšem šefu u Fondu za zaštitu životne sredine Republike Srpske

21. Septembra 2022.11:44
Suđenje Nebojši Lukiću, bivšem šefu u entitetskom fondu u Republici Srpskoj, optuženom za primanje dara, odgođeno je zbog spriječenosti tužioca da dođe na ročište, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Ročište na suđenju bivšem šefu Sektora za implementaciju projekata u Fondu za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske trebalo je biti održano danas, ali je odgođeno za narednu sedmicu zbog nedolaska tužioca Republičkog javnog tužilaštva, potvrđeno je iz Okružnog suda Banjaluka.

Lukiću, koji je bio i član Komisije za sprovođenje javnog konkursa za dodjeljivanje sredstava Fonda za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, sudi se zajedno s još dvojicom optuženih zbog krivičnih djela primanje mita i trgovina uticajem. On se optužnicom Republičkog javnog tužilaštva se tereti da je, kao odgovorno lice Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, u toku 2021. godine vlasnike i suvlasnike privrednih društava “Eko Radex“ i “Milanović transport“ iz Bijeljine upoznao s pravom prijave na javni konkurs za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, pri tome zahtijevajući da mu – nakon odobrenja sredstava – isplate polovinu odobrenog iznosa, plus dodatnih pet hiljada konvertibilnih maraka (KM), na šta su pristali.

Optužnica Lukića tereti da je na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 75.000 KM.

U optužnici Republičkog javnog tužilaštva se navodi i da je Lukić, zajedno s Radomirom Milanovićem i Miroslavom Milanovićem,  vlasnicima privrednih društava, u julu 2021. godine pokušao da – traženjem mita od još jednog vlasnika privrednog subjekta – pribavi protivpravnu imovinsku korist. Optužnicom se terete i Radomir i Miroslav Milanović.

Lukić i ostali se terete i da su tokom jula 2021.godine, po prethodnom zajedničkom dogovoru, s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi, ostvarili kontakt s još jednim privrednim subjektom – korisnikom novčanih sredstava Fonda – te od odgovornog lica u više navrata zahtijevali novčani iznos od 45.000 KM, od kojeg iznosa je u navedenom periodu Radomir Milanović primio 10.000 KM, nakon čega je uhapšen.

Novo ročište je zakazano za 29. septembar.

    Vladimir Kovačević