Suđenje

Blekić i ostali: Svjedocima nepoznato potpisivanje ugovora s Jusufranićem

21. Septembra 2022.15:37
Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka (KM), većina svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je kazala kako su prodali dionice kolegi Hamdiji Zvrki, od čega je dvoma novac za prodate dionice predao Jasmin Jusufranić.


Sudnica Kantonalnog suda u Sarajevu. Foto: BIRN BiH.

Šefik Solak, koji je od 1977. do 2008. godine bio uposlenik “Unioninvesta”, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je rekao da je imao 108 dionica koje je prodao Ibrahimu Jusufraniću.

Solak je naveo kako je čuo da se dionice prodaju, a da ih “Ibrahim i ‘Eurohaus’ kupuju”.

“Mi smo pred penziju odlučili da ih prodamo Jusufraniću, darovni ugovor potpisali”, kazao je svjedok dodajući da je “Hamdija bio glavni, preko njega je išlo sve”.

Rekao je kako je dionice prvobitno predao u “Eurohaus”, tražeći da se prodaju za po 300 KM, nakon čega ih je povukao i prodao Jusufraniću.

“Ja dionice prodao po 180 KM. Dobio oko 18 hiljada maraka”, kazao je svjedok, navodeći kako se na Otoci našao sa Smiljkom i njenim sinom Jasminom, koji su iz gepeka izvadili papirnu kesu sa novcem.

“Oko devet hiljada eura je bilo”, izjavio je Solak.

Ispričao je kako je 2007. godine davao izjavu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kada su mu drugi radnici kazali da ne smije reći da je uzeo novac za dionice.

“Policajac mi je pročitao da je Hamdija sve radio. Ja to potpisao i to je to”, naveo je Solak.

On je svjedočio na suđenju protiv Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edine Halilbegović i Azre Blekić-Aydogan, optuženih za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela.

Oni su optuženi su da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je, na nezakonit način, stekla imovinsku korist od oko 30 miliona KM – fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Solak je kazao kako se sa optuženim Dizdarom sreo tri puta. Prvi put kad je firma propala, a dva puta zbog izmirivanja dugovanja za godišnji odmor i neplaćeni radni staž.

Naveo je kako se, s jedne strane, smatra oštećenim, ali da je, s druge strane, morao uraditi ono što je uradio.

Redcap Bučan je ispričao kako je imao oko 100 dionica i da ih je, preko posrednika Hamdije Zvrke, prodao Jusufraniću.

“Hamdija zvao i rekao da Jusufranić kupuje dionice”, kazao je Bučan, navodeći da mu je novac dao Jusufranić, koji je tada imao dužu kosu.

Svjedoci Milorad Đokić, Ibrahim Behrić, Hadži Belagoši, Vesna Kravec, Vinka Nedić-Miljko, Husein Kurta i Muhamed Ahmetagić ispričali su kako su dionice prodali Hamdiji Zvrku, kolegi iz “Unioinvesta”, navodeći da Jasmina Jusufranića ne poznaju.

Oni su potvrdili da su njihovi potpisi na ugovorima o darovanju dionica, koji su potpisani s Jusufranićem.

Omer Tufo je kazao kako je prodao dionice bez znanja kome i za koliko novca.

Prema ranijim izjavama, i to jednoj od 19. decembra 2007. godine datoj u MUP-u i drugoj od 26. aprila 2021. godine datoj u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), on je za dionice dobio pet hiljada, odnosno od 500 do 700 KM.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. septembar 2022. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj