Vijest

Rasprava o žalbama Stanišića i Simatovića zakazana za januar

23. Septembra 2022.10:03
Nova predsjednica Međunarodnog mehanizma za krivične sudove najavila je da će usmena rasprava po žalbi na osuđujuću presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću biti održana u januaru.

This post is also available in: English


Jovica Stanišić (lijevo) i Franko Simatović (desno) tokom statusne konferencije u četvrtak. Foto: IRMCT

Rasprava o žalbama u predmetu protiv bivših zvaničnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića biće održana u januaru, izjavila je predsjednica Mehanizma, sudija Graciela Gatti Santana.

“Sljedeća statusna konferencija bi trebala biti održana prije kraja januara i zbog rasporeda svih, trenutno je namjeravam sazvati u četvrtak, 19. januara 2023. godine”, kazala je Gatti Santana tokom statusne konferencije održane u četvrtak.

“Takođe sam ostvarila komunikaciju sa svojim kolegama iz Žalbenog vijeća o žalbenom ročištu i nakon ovih konsultacija očekuje se da će se žalbena rasprava u ovom predmetu održati lično, u nedjelji koja počinje od 23. januara 2023. godine”, dodala je ona.

Gatti Santana je objasnila da će datum i raspored ročišta biti dodatno konkretizovani i dostavljeni strankama. Ovo je bila njena prva statusna konferencija u ovom predmetu, otkako je u julu postala predsjednica suda.

Mehanizam je u junu prošle godine, nakon obnovljenog postupka, osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora zbog njihove uloge u zločinima koje je počinila specijalna jedinica SDB-a Srbije u Bosanskom Šamcu u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Utvrđeno je da su oni, obojica moćne ličnosti koje su ulijevale strah u vrijeme vladavine režima Slobodana Miloševića devedesetih godina, pomagali borcima iz Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a Srbije, naoružane policijske jedinice poznate pod nazivom “Crvene beretke“, koje su počinile zločine.

Veći dio statusne konferencije, na kojoj su se i Stanišić i Simatović obratili Sudu, održan je na sjednici zatvorenoj za javnost.

Bivši predsjednik Mehanizma, sudija Karmel Agius, u junu je najavio da će presuda po žalbama u ovom predmetu biti izrečena “otprilike u ovo vrijeme sljedeće godine”.

Stanišić i Simatović su prvobitno 2013. godine oslobođeni krivice, ali je Žalbeno vijeće 2015. godine ukinulo oslobađajuću presudu, zaključivši da su napravljene ozbiljne pravne i činjenične greške. Ponovljeno suđenje počelo je 2017. Obojica su osuđena 2021. I Stanišić i Simatović su se tokom postupka izjasnili da nisu krivi.

Milica Stojanović


This post is also available in: English