Vijest

Tužioci saslušavaju direktora Civilne zaštite RS-a i člana stranke Ujedinjena Srpska

26. Septembra 2022.15:43
U Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci u toku je saslušanje Milana Novitovića, vršioca dužnosti direktora Civilne zaštite Republike Srpske i kandidata na izborima za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Banjaluka. Foto: BIRN BiH 

Kako su naveli iz Tužilaštva, Novitović je osumnjičen za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, ali nisu dali više informacija o kojem se slučaju konkretno radi.

Više informacija Tužilaštvo će dati nakon saslušanja.

Novitović je za vršioca dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite imenovan u oktobru 2020. godine i od tada mu je mandat više puta produžavan.

Zbog krivičnog djela “ugrožavanje sigurnosti” osuđen je uslovno tri mjeseca u aprilu prošle godine u Osnovnom sudu u Banjaluci.

U proteklih nekoliko mjeseci bio je u fokusu javnosti jer je u insitituciju, na čijem je čelu, kao savjetnika zaposlio Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo, protiv kojeg je prije nekoliko dana podignuta optužnica za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

Zeljković nije ispunjavao uslove za rad u Republičkoj upravi Civilne zaštite, što je utvrdila i Upravna inspekcija, pa je protiv Novitovića pokrenut i prekršajni postupak.

Milan Novitović je, kao i Zeljković, visokopozicionirani član stranke Ujedinjena Srpska.

On je i kandidat na predstojećim izborima za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Đorđe Vujatović