Vijest

Trebinje: Do kraja godine očekuju se dvije presude za ratne zločine

26. Septembra 2022.13:36
Pred Okružnim sudom u Trebinju očekuje se nastavak suđenja u dva predmeta ratnih zločina, nakon što nadležno ministarstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prihvati jedan od predloženih termina za saslušanje svjedoka koji žive u SAD-u, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Palata pravde u Trebinju. Foto: BIRN BiH

Dva svjedoka koja žive u SAD-u trebala bi svjedočiti u predmetima koji se vode protiv optuženih Predraga Lažetića i Gorana Govedarice iz Gacka.

Sudija u ovim predmetima Duško Popić rekao je za BIRN BiH da je Ministarstvu pravde SAD-a Sud uputio prijedlog za saslušanje dva svjedoka za 27. oktobar ili 8. novembar, te da očekuju potvrdan odgovor.

Prema navodima optužnice, Lažetić je u junu 1992. godine u prostorijama “Samačkog hotela” Termoelektrane Gacko fizički zlostavljao lica bošnjačke nacionalnosti. Odbrana je u ovom predmetu izvela sve dokaze.

“Tako da je realno očekivati da će se nakon saslušanja navedenih svjedoka putem video-linka obaviti davanje završnih riječi i okončati prvostepeni postupak donošenjem odluke do kraja tekuće godine”, kazao je Popić te dodao kako se nada da bi i postupak protiv Govedarice mogao biti završen do kraja 2022. godine.

Govedarica je optužen za zlostavljanje i ubistvo civila zatočenih u Termoelektrani Gacko, a Odbrana je najavila izvođenje manjeg broja dokaza.

Prema njegovim riječima, predmet u slučaju optuženog Radomira Milića iz Trebinja je i dalje u zastoju jer se čekaju odgovori iz zemalja u kojima trenutno žive dva svjedoka Optužbe – Danske i Kanade.

“U ovom krivičnom predmetu neposredno je saslušan svjedok – oštećeni, kao i još tri svjedoka, očevica neposrednog događaja, te dva vještaka, kao dokazi Optužbe”, rekao je Popić i pojasnio kako se procedura saslušanja svjedoka koji ne žive u BiH odvija putem zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć, koju realizuje Ministarstvo pravde BiH, ali da je dinamika realizacije toga veoma spora.

Popić je kazao kako je Okružni sud zaprimio još jednu optužnicu u predmetu ratnih zločina protiv osumnjičenog Ilije Eleza iz Miljevine, zbog krivičnog djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”. Ovaj predmet je u fazi potvrđivanja optužnice, rekao je za BIRN BiH Popić.

Prva prijava za ratne zločine u nadležnost Okružnog suda u Trebinju stigla je 2002., a četiri godine kasnije izrečena je prva presuda. Pred ovim sudom do sada je izrečeno 14 presuda za ratni zločin, od čega je šest predmeta okončano oslobađanjem optuženih, a u osam njih su izrečene 43 godine zatvora.

Nikolija Bjelica-Škrivan