Vijest

Naredne sedmice izricanje presude za zločine u Brčkom

23. Septembra 2022.16:14
U Sudu Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice je zakazano izricanje presude Đorđu Ristaniću, optuženom za zločine počinjene u Brčkom 1992. godine.


Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN

Ristanić je optužen kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata. Presuda će biti izrečena u utorak, 27. septembra.

U optužnici se navodi da je Ristanić, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, izvršio progon stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede.

Naredne sedmice, odnosno 30. septembra, planirano je da Odbrana Ratka Đurkovića, optuženog za zločine počinjene na području Ugljevika, iznese završnu riječ.

Đurkoviću se sudi za napad na Tursunovo Brdo izveden u julu 1992. u kojem su ubijena četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dva zarobljena pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Iduće sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Rogatici, Tesliću, Kotor-Varoši, Goraždu, Doboju, Sarajevu, Foči, Orašju, Nevesinju, Lukavcu i Prijedoru.

Haris Rovčanin