Suđenje

Mirza Ademaj i ostali: Novac u zamjenu za neobavljanje inspekcijskog nadzora

26. Septembra 2022.16:53
U nastavku suđenja Mirzi Ademaju i ostalima koji se terete za više koruptivnih djela, svjedok sa imunitetom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva izjavio je da je optuženom Enesu Zijadiću predao 250 konvertibilnih maraka, a kako mu je on rekao da godinu dana neće imati inspekcijske preglede i "da bude miran".

Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Senadin Balić, kojem je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu dodijelilo imunitet, ispričao je da je vlasnik trgovačke radnje “Bella II“ u kojoj je vršen inspekcijski nadzor 2021. godine, te da je kroz rad upoznao optuženog Enesa Zijadića.

“Polovinom maja 2021. dobijam poziv i vidim da je Enes Zijadić. Govori mi da ima neki spisak i da je moja radnja na njemu“, kazao je Balić, dodavši da ga je pozvao i drugi dan, kada mu je rekao da pripremi rješenje o obavljanju djelatnosti, ID broj i trgovačku knjigu, te mu pošalje putem Vibera, što je i uradio.

Naveo je da mu je Zijadić kazao da godinu dana neće imati preglede, “da bude miran” i da mu spremi 250 KM. Kako je objasnio Balić, optuženi ga je ponovo pozvao, kazavši mu da je zapisnik o pregledu trgovačke radnje završen, te da je on pročitao zapisnik u kojem je pisalo da je sve uredu.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Balić je potvrdio da Zijadić nije poimenično kazao kome ide novac i kako nema saznanja da li ga je ikome predao. Naveo je i da nikakva potvrda o primopredaji novca nije sačinjena.

Miralem Sultanić je kazao da je vlasnik trgovačke radnje “Ram-Prom“ i da poznaje optuženog Zijadića. Rekao je da je inspekcijska kontrola njegove radnje vršena pred 1. maj 2021, te da je, dolaskom u radnju, zatekao dvije inspektorice.

Na upit kantonalnog tužioca Feđe Fejzagića, svjedok je izjavio da nije imao trgovačku knjigu i potvrdio da su mu inspektorice rekle da će mu zapečatiti radnju. Sultanić je ispričao kako je nazvao optuženog Zijadića i rekao da ima inspekciju, te da mu je on na telefon kazao: “Daj im po 100 maraka“, što on nije učinio. Potvrdio je da su inspektorice razgovarale s optuženim preko telefona.

Odgovarajući na pitanja koja se tiču tačke optužnice za koju mu je dodijeljen imunitet, Sultanić je potvrdio da mu je inspekcija došla i krajem maja 2021. i da ga je optuženi Zijadić nazvao, kazavši da mu neko u Federalnoj inspekciji “smješta“, te da mu pošalje putem Vibera trgovačku knjigu, PDV broj i rješenje o registraciji.

“Da on to može završiti, da ima prijatelja koji to može završiti“, izjavio je Sultanić.

Na upit Odbrana, Sultanić je naveo kako ne zna ko su inspektori i da nikada nije dao novac. Izjavio je kako je tačno da su u radnji imali propuste, ali da se ne sjeća šta mu je naloženo inspekcijskim nadzorom.

Ademaj se tereti da je u svojstvu inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove sačinjavao zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez izlaska na teren i na osnovu fotografisane dokumentacije koja mu je posredstvom trgovca Enesa Zijadića dostavljana putem aplikacije Viber. Ista optužnica tereti Busuladžić i Hota da su prilikom kontrola propustile da pravilno i potpuno utvrde činjenično stanje u zapisnicima o inspekcijskom nadzoru pravnih lica.

Alem Sultanić je ispričao kako pomaže ocu u radnji “Ram-Prom“, zbog njegovog zdravstvenog stanja. Prisjećajući se inspekcijske kontrole koja je vršena krajem aprila 2021., kazao je da je, kad su saznali za kontrolu, bio sa ocem kući.

“Kada smo došli rečeno je da ima niz prekršaja, kao što je trgovačka knjiga koja nije tu. Rekli su nam da je to za pečaćenje, da će zatvoriti“, izjavio je Sultanić, dodavši da im je rečeno kako se radi o više od tri prekršaja, te da su ih inspektorice pitale da li poznaju Zijadića.

Sultanić je naveo da je njegov otac nazvao Zijadića, te da je inspektorica “s tamnom kosom“ uzela telefon od oca, ali kako nije čuo šta su pričali.

Kako je ispričao, Zijadić je nakon mjesec dana nazvao njegovog oca i rekao mu da neko iz Federalne inspekcije “blati radnju“, te mu tom prilikom rekao da “on može riješiti da ne dolazi inspekcijska kontrola”. Dodao je kako je njegov otac nakon toga slao dokumentaciju putem Vibera.

“Babo mi je rekao da će Enes dati iznos inspektoricama“, kazao je svjedok, dodajući kako zna da njegov otac nije dao iznos Zijadiću.

Na upit Odbrana, svjedok je potvrdio da nije bio prijavljen u radnji, te da je obavljao fizičke poslove i pomagao ocu, kao i da su im inspektorice tokom kontrole kazale “da nije isključeno da neće dobiti kaznu“.

“Smatram da je svjedok dao niz lažnih podataka i lažnu izjavu“, kazala je optužena Alzira Hota.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. oktobar.

* Ovaj članak je izmijenjen u dijelu o sadržaju optužnice. Ranije je citirano saopštenje Tužilaštva Kantona Sarajevo u kojem se sva tri inspektora terete da su činili iste krivične radnje dok optužnica navodi drugačije radnje za Hotu i Busuladžić u odnosu na Ademaja.

Aida Trepanić