Suđenje

Delimustafić i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska zastupnika optuženih

27. Septembra 2022.14:28
Ročište u predmetu protiv Alije Delimustafića i ostalih koji su optuženi da su u periodu od 2009. do 2016. godine počinili krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja i pranja novca, odgođeno je zbog nedolaska dva zastupnika optuženih pravnih lica.

Alija Delimustafić Tokom hapšenja. Foto: N1

Predsjedavajući Vijeća Igor Todorović konstatovao je da su ročištu pristupili svi optuženi i njihovi, ili branioci u zamjeni, ali da se suđenje odgađa zbog nedolaska Slobodana Cucića i Edisa Mustafića, zastupnika optuženih pravnih lica.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u oktobru 2017., a početak suđenja odgađan je već više puta zbog različitih razloga.

Delimustafića optužnica tereti da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine – uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva – pribavivši imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka.

Optužnica, uz Delimustafića, tereti i Izeta Musića, Emira Karača, Elvira Krehu, Džemala Karića, Lejlu Cerić, Suada Hadžića, Edinu Mutevelić, Murisu Makarević, Kemu Kapura, Dalibora Macanovića, Envera Delimustafića, Samira Skorupana, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Hamdiju Habula i Abida Hodžića, kao i određena pravna lica.

Na teret im je stavljen organizovani kriminal, zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Novi termin suđenja je zakazan za 11. oktobar.

Aida Trepanić