Vijest

SAD uvele sankcije državnoj tužiteljici Diani Kajmaković

26. Septembra 2022.17:46
Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici i kandidatkinji za poziciju glavnog tužioca, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.


Diana Kajmaković. Foto: BIRN BiH

Kako je navedeno u saopćenju objavljenom na stranici Ministarstva finansija SAD-a, ove sankcije dio su strategije za pozivanje na odgovornost onih koji provode destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu. Navode i da se takve “aktivnosti odvijaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i njima pridružene pokroviteljske mreže nastavljaju potkopavati zemlju”.

“Diana Kajmaković nastavila je potkopavati demokratiju i vladavinu prava u BiH. Današnja odluka jača predanost SAD-a za stabilnu i prosperitetnu BiH, ciljajući na pojedinca koji je igrao centralnu ulogu u onemogućavanju korupcije u zemlji”, kazao je podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je Kajmaković “teško korumpirana državna tužiteljica povezana s kriminalnim organizacijama, te da su u okviru veće akcije suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH istražitelji došli do razgovora u kojima su ‘kriminalci spominjali Kajmaković’”.

“Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomogla u skrivanju dokaza, spriječila krivični progon i na druge načine pomogla kriminalne aktivnosti, u zamjenu za ličnu korist. Također, pokušala je blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim saradnicima”, dodaje se u saopćenju.

Ove sankcije podrazumijevaju da će sva imovina i interesi u imovini Kajmaković koji se nalaze u SAD-u ili pod kontrolom američkih osoba biti blokirani i moraju se prijaviti Uredu za kontrolu strane imovine (OFAC).

Općim propisima zabranjene su sve transakcije državljana SAD-a ili onih koji prolaze kroz SAD a koje uključuju imovinu osoba pod sankcijama ili bilo kakvim drugim blokadama.

Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog državnog tužitelja Tužilaštva BiH, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao je kako je u Tužilaštvu BiH već ranije formiran predmet koji se odnosi na sve osobe stavljene na liste sankcija. Dodao je kako u takvim predmetima tužioci, zajedno s kolegama iz SAD-a, prikupljaju dokaze o eventualnoj umiješanosti pojedinih osoba, te da će tako biti i u ovom predmetu.

“Jedini komentar koji mogu dati a koji se tiče navedenih aktivnosti jeste činjenica da je u Tužilaštvu već formiran predmet koji se odnosi na provjere navoda o eventualnoj povezanosti kolegice Kajmaković s kriminalnim grupama”, pojasnio je Kajganić, podsjetivši da je tužiteljica Kajmaković njegovom odlukom premještena u posebni odjel za ratne zločine.

BIRN BiH nije do trenutka objavljivanja ovog teksta mogao dobiti komentar tužiteljice Kajmaković o uvođenju sankcija.

SAD su ranije uvele sankcije nekadašnjoj glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, te delegatu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asimu Sarajliću zbog koruptivnih radnji. Zbog ocjene da su svojim potezima “ugrozili stabilnost regiona podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija”, sankcije su uvedene i Marinku Čavari, predsjedniku Federacije, te Alenu Šeraniću, ministru za zdravstvo i socijalnu zaštitu Republike Srpske.

Sankcije su ranije uvedene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, kao odgovor na “koruptivne radnje i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH”.

Tada su na listu sankcija dodani i Mirsad Kukić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, i Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika i bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kojima je, kao i Tijani Tegeltiji, zabranjen ulazak u SAD.

Enes Hodžić