Vijest

Odbijena apelacija Mirsada Bilajca protiv disciplinskih odluka

21. Oktobra 2022.13:03
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju Mirsada Bilajca podnesenu protiv odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Drugostepene disciplinske komisije kojima mu je izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavnog na mjesto tužioca Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) te smanjenje plate za 30 posto na godinu dana.
Sjednica Ustavnog suda. Foto: Ustavni sud

Tužilac Bilajac, kako se navodi u odluci Ustavnog suda, smatra da mu je osporavanim odlukama povrijeđeno pravo na pravično suđenje, smatrajući da obrazloženje u njima nema karakter razumnog obrazloženja u situaciji kada je, u svim izvještajima koje je podnio VSTV-u, naglasio nemogućnost i tehničku neprilagođenost u primjeni TCMS sistema na tužilaštvo kojim rukovodi.

On je u apelaciji naveo da mu je povrijeđeno pravo na odbranu jer je u disciplinskom postupku imao pravo da predlaže dokaze, a da je Prvostepena komisija odbila izvođenje dokaza koji je predložio na glavnoj raspravi.

Također je naveo da su pristup tajnim podacima imali on i još jedan tužilac, i oni su kao tužioci prošli sve provjere, dok ostali uposlenici tužilaštva nisu imali pristup tajnim podacima, zbog čega smatra da nije bilo osnova da se oglasi odgovornim za disciplinski prekršaj zbog neprovođenja navedenog zakona.

“Ustavni sud smatra da su disciplinske komisije i VSTV u odlukama dali dovoljnu i jasnu ocjenu provedenih dokaza i utvrđenog činjeničnog stanja, kao i da su o svim ključnim pitanjima dali odgovarajuće obrazloženje. Zbog toga se ne može reći da u osporenim odlukama ima bilo kakve proizvoljnosti kako u pogledu ocjene dokaza, tako i u pogledu primjene materijalnog prava”, stoji u odluci Ustavnog suda.

Kako je navedeno, Ustavni sud smatra da apelant nijednim navodom nije doveo u pitanje pravičnost postupka u konkretnom slučaju, niti je dokazao da je postupak na bilo koji način u procesnom smislu proveden na njegovu štetu.

Odlukom se zaključuje da su apelantovi navodi o povredi prava na pravično suđenje neosnovani.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) je 24. novembra 2021. godine Prvostepenoj komisiji podnio disciplinsku tužbu protiv Bilajca, glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona, koja ga je proglasila odgovornim za disciplinske prekršaje “nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti” i “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća”.

Disciplinskom tužbom Bilajac se teretio za neuspostavljanje automatskog sistema raspodjele predmeta (TCMS) i neprovođenja provjera u vezi sa zaštitom tajnih podataka. Prema tužbi, Bilajac se od 2008. nalazi na poziciji glavnog tužioca u Goraždu, na kojoj je u posljednjih pet godina propustio da osigura automatsku raspodjelu predmeta uprkos zaključcima VSTV-a iz 2014. i Pravilniku o TCMS-u.

Prema drugoj tački tužbe, Bilajac u posljednjih pet godina nije obezbijedio da se pokrenu sigurnosne provjere za zaposlene koji rukuju tajnim podacima.

Njemu je Prvostepena komisija izrekla disciplinsku mjeru premještanje s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BPK-a na mjesto tužioca u tom tužilaštvu.

Odlukom Drugostepene komisije od 13. aprila 2022. djelimično je uvažena njegova žalba, te mu je izrečena disciplinska mjera “smanjenje plaće za 30 posto na period od godinu dana”.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće je 31. maja ove godine uvažilo žalbu UDT-a te je preinačena odluka Drugostepene komisije u pogledu izrečene disciplinske mjere – premještanja s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BPK-a na mjesto tužioca u tom tužilaštvu.

Emina Dizdarević Tahmiščija