Suđenje

Ponovo odgođeno suđenje advokatu iz Prijedora optuženom za zloupotrebu povjerenja i prevaru

20. Oktobra 2022.13:48
Suđenje Draganu Radetiću, advokatu iz Prijedora koji je optužen za zloupotrebu povjerenja i prevaru, ponovo je odgođeno zbog spriječenosti jednog člana Sudskog vijeća Osnovnog suda u Banjaluci da prisustvuje ročištu.
Dragan Radetić ispred osnovnog suda u Banjaluci. FOTO: BIRN BiH

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je sredinom jula ove godine, a suđenje je trebalo biti nastavljeno čitanjem završne riječi Odbrane. Radetića optužnica tereti da je, kao advokat i punomoćenik Josipa Ćorića iz Prijedora, prodao imovinu oštećenog vrijednu 160.000 KM i od njega uzeo još 120.000 maraka.

Dragan Radetić zamolio je Vijeće koje nije bilo u punom sastavu da njegov slučaj konačno bude završen jer sve “predugo traje“.

Advokat Odbrane Dragan Tolimir je najavio da će iznošenje završne riječi Odbrane potrajati oko četiri sata, te da mu je za to potrebno gotovo cjelodnevno ročište.

“Završna riječ Odbrane je takva jer je optužnica ispod svakog nivoa“, rekao je Tolimir, a završnu riječ nakon svog advokata je najavio i optuženi Radetić.

Goran Rakić, tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, prigovorio je najavi da će čitanje završnih riječi trajati toliko dugo.

“Završna riječ ne bi trebala da traje toliko dugo. Sud bi trebao da ograniči završnu riječ“, rekao je tužilac Goran Rakić.

Dragan Radetić je 2015. godine osuđen na dvije i po godine zatvora u predmetu koji je protiv njega vođen u Okružnom sudu u Banjaluci. Istom presudom je, na tri mjeseca zatvora, osuđena i njegova punica Jelena Đenadija, na koju je Radetić prepisao imovinu Josipa Ćorića.

Vrhovni sud Republike Srpske presudu je ukinuo uz obrazloženje da postupak nije trebalo voditi Republičko javno tužilaštvo već Okružno tužilaštvo Banjaluka, pa je predmet vraćen na ponovni postupak u Osnovni sud u Banjaluci.

Predsjednik Vijeća, sudija Dalibor Kordić, nastavak suđenja je zakazo za 28. novembar.

Vladimir Kovačević