Vijest

Kajganić za BIRN BiH: Nove optužnice će zadati ozbiljan udarac organiziranom kriminalu u BiH

20. Oktobra 2022.12:02
Novi glavni tužilac zadovoljan je procesom izbora ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), te svjestan tereta koji njegova nova pozicija nosi sa sobom, ali i uvjeren da može ispuniti ciljeve zacrtane programom, koji predviđaju, između ostalog, borbu protiv organiziranog kriminala i efikasnije rješavanje predmeta ratnih zločina, rekao je Milanko Kajganić za BIRN Bosne i Hercegovine nakon što je imenovan na čelnu poziciju Državnog tužilaštva.
Milanko Kajganić. Foto: BIRN BiH

U prvom razgovoru za medije nakon imenovanja, Kajganić za BIRN BiH najavljuje skore optužnice za organizirani kriminal. On je danas, odgovarajući na pitanja Vijeća tokom obrazlaganja programa, govorio o planu efikasnijeg rješavanja predmeta ratnih zločina i organiziranog kriminala.

“Većina tih optužnica jeste proizašla iz ovih aplikacija Sky i Anom, kao i iz informacija koje su dobijene kroz te aplikacije. Međutim, ima i drugih predmeta na kojima se radilo u prethodnom periodu i koji će rezultovati podizanjem optužnica. Zaista će to biti do sada najsloženije optužnice u BiH, u rangu nekih optužnica iz prethodnog perioda koje su poznate javnosti. Smatramo da ćemo na takav način zadati ozbiljan udarac organiziranom kriminalu u BiH”, rekao je za BIRN BiH.

Kajganić kaže da je zadovoljan procesom imenovanja tokom kojeg je ostao jedini kandidat, kao i da smatra da je kroz svoje odgovore riješio nedoumice koje su imali pojedini članovi VSTV-a u vezi s programom rada.

“Činjenica da je Tužilaštvo BiH najveće tužilaštvo dovodi do toga da mi ne možemo imati kraći i sažetiji program rada, jer je to velika institucija i velika je odgovornost na samom Tužilaštvu kao tužilaštvu, tako da je program možda obimniji u odnosu na nekakve ostale”, kaže Kajganić, dodajući da shvata odgovornost i da je to njegov dodatni teret, ali kako smatra da može obavljati funkciju.

U programu je, kako navodi, potencirao ključne stvari za institucionalno jačanje Tužilaštva, kako bi funkcionisalo u skladu sa zakonom, kao sva ostala tužilaštva u BiH i regiji. Pojedini članovi Vijeća danas su uputili kritike da program nije u cijelosti obrazložen javnosti. Članovi Vijeća su tokom sjednice donijeli odluku da se program objavi javno na pravosudnom portalu.

“Smatram da program nema smetnje da bude javno objavljen, ali opet ostavljam mogućnost da bi možda trebalo prvo da ga anonimiziramo u tom nekom manjem dijelu, koji bi možda trebao biti otprilike zatvoren za samu instituciju kao instituciju i, naravno, za VSTS, koji ima uvid u čitav program”, rekao je novi glavni državni tužilac.

Odgovarajući na pitanje o istrazi koja se vodi protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković, koja je bila jedan od kandidata za glavnog državnog tužioca, ali je kasnije dospjela na listu sankcija SAD-a, Kajganić je rekao da sada nema dodatnih informacija koje može javno reći.

Kajganić je imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH sa deset glasova za i tri suzdržana.

On je u oktobru 2021. godine imenovan na poziciju vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Ranije je bio rukovodilac Odjela za ratne zločine i zamjenik tadašnje glavne državne tužiteljice Gordane Tadić – koja je smijenjena sa ove pozicije zbog disciplinskih prekršaja.

    Emina Dizdarević Tahmiščija