Vijesti


Blekić i ostali: Dobili novac za poklanjanje dionica 26. Oktobra 2022. Suđenje Na suđenju Zijadu Blekiću i ostalim, optuženima za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, bivši uposlenici “Unioninvesta“ izjavili su da su dobili novac za poklanjanje dionica.
Na suđenju Džombiću svjedočili bivši i aktuelni ministri Željko Kovačević i Petar Đokić 26. Oktobra 2022. Suđenje Na suđenju bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću, koji je optužen za zloupotrebu položaja prilikom dodjeljivanja kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) od 19,4 miliona maraka preduzeću “Energolinija” iz Zvornika, nekadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević svjedočio je u korist optuženog tvrdeći da nije radio ništa samostalno, već da su održavani sastanci u Vladi.
Zbog odmaka vremena sve je teže vještačiti u predmetima ratnih zločina 26. Oktobra 2022. Vijest Predmeti ratnih zločina veliki su izazov za brojne institucije pravosuđa, ali i za same sudske vještake, sve je manje materijalnih dokaza i postoji bojazan da pravda zbog toga nikada neće biti zadovoljena, rečeno je u Tuzli na predstavljanju stručnih časopisa i knjiga o vještačenju.
Proširena tužba Emira Mešića protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH 26. Oktobra 2022. Vijest Na pripremnom ročištu koje je održano nakon što Sud Bosne i Hercegovine nije spojio disciplinske tužbe Emira Mešića protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), proširen je tužbeni zahtjev, te predloženi svjedoci i dokazi.
Sud potvrdio da je Mitrašinović u bjektstvu nakon pet dana šutnje i oprečnih informacija iz institucija 26. Oktobra 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Miodragom Mitrašinovićem, koji je prije pet dana nepravosnažno, zajedno s još šest bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na 13 godina, odnosno ukupno 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada.
Žrtve ratne torture RS-a traže produženje zakonskog roka za ostvarivanje prava 26. Oktobra 2022. Vijest Žrtve ratne torture u Republici Srpskoj traže produženje zakonski propisanog roka za ostvarenje svojih prava, a koji je određen do 2023., kao i unapređenje nekih odredbi Zakona o zaštiti žrtava ratne torture, rečeno je na panelu u organizaciji fondacije “Udružene žene“ iz Banjaluke.
Treći disciplinski postupak protiv tužioca Saše Jovanovića 25. Oktobra 2022. Vijest Na pripremnom ročištu po tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) protiv tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, Saše Jovanovića, tužiteljica Dejana Bojanić iznijela je osam tačaka koje mu se stavljaju na teret.
Slučaj “Bobar banka”: Postupak razdvojen u odnosu na optuženog Batrića Đurišića 25. Oktobra 2022. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Odbrane te predmet za organizovani kriminal u slučaju “Bobar banka” razdvojio u odnosu na optuženog Batrića Đurišića, dok je odbio prijedlog za razdvajanje u odnosu na drugooptuženog Petra Cacanovića, te narednu statusnu konferenciju ili suđenje zakazao za šest mjeseci.
Počeo disciplinski postupak protiv Sabine Sarajlije 25. Oktobra 2022. Vijest Glavna rasprava u disciplinskoj tužbi protiv glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije, koja se tereti zbog nemara u vršenju službene dužnosti, počet će 7. decembra, rečeno je na današnjem pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Dodatni rok za opredjeljenje po tužbenom zahtjevu Emira Mešića 25. Oktobra 2022. Vijest Pripremno ročište kojim prijavitelj korupcije Emir Mešić traži povratak na posao u Upravi za indirektno oporezivanje, odgođeno je za novembar zbog potrebe uređenja tužbenog zahtjeva.