Vijesti


Dujmović: Ministri po svom nahođenju zapošljavaju savjetnike 25. Oktobra 2022. Suđenje Na suđenju federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, koja se tereti za zloupotrebu položaja, odnosno da je zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove, svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo rekao je da su se savjetnici prvo zapošljavali, a onda mjesecima poslije dostavljali potrebnu dokumentaciju.
Mahmut Švraka Mahmut Švraka smijenjen s pozicije glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva 25. Oktobra 2022. Vijest Konačnom odlukom Visoko sudsko i tužilačko vijeće premjestilo je Mahmuta Švraku s pozicije glavnog tužioca na funkciju tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske zbog disciplinskih prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju dužnosti”, te “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća”.
Potvrđena optužnica protiv Branislava Zeljkovića zbog nabavki tokom pandemije 24. Oktobra 2022. Vijest Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, zbog krivičnog djela “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” te krivičnog djela ”primanja mita”.
Predrag Bastah Predrag Bastah pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora zbog zločina u Vlasenici 24. Oktobra 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Odbrane i potvrdio prvostepenu presudu kojom je Predrag Bastah osuđen na 20 godina zatvora za zločine u Mračnom dolu, odnosno na jedinstvenu kaznu od 35 godina zatvora za zločine počinjene u Vlasenici, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov branilac Milan Romanić.
Izricanje presude Špiri Subotiću zakazano za 7. novembar 24. Oktobra 2022. Suđenje Tokom iznošenja završnih riječi na suđenju Špiri Subotiću, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo da se optuženi oglasi krivim, dok je Odbrana zatražila da se oslobodi optužbe.
Disciplinski postupak protiv sudije zbog nedostavljanja žalbe na odgovor 24. Oktobra 2022. Vijest Disciplinski postupak protiv Alema Ribića, sudije Općinskog suda u Jajcu, zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije, počet će 22. novembra, odlučeno je na pripremnom ročištu.
Ahmedu Bešireviću šest mjeseci zatvora i novčana kazna za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja 24. Oktobra 2022. Suđenje Ahmeda Beširevića, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, Sud Bosne i Hercegovine je osudio na šest mjeseci bezuslovne kazne zatvora, nakon što je potpisao sporazum o priznanju krivnje.
Porodice gube nadu u pronalazak žrtava Sjeverina 24. Oktobra 2022. Vijest Prošlo je trideset godina otkako su pripadnici “Osvetnika“ izveli iz autobusa 17 osoba koje su se vozile iz Sjeverina u Priboj, u mjestu Mioče u Bosni i Hercegovini, te ih odveli u hotel “Vilina vlas” u Višegradu, gdje su zlostavljani i ubijeni. Do danas je pronađeno tijelo jedne osobe, a među onima za kojima se još uvijek traga je i Mustafa, otac Suanite Bajramović Požega.
Pokrenut disciplinski postupak i zatraženo udaljenje Diane Kajmaković s dužnosti 21. Oktobra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) podnio je disciplinsku tužbu protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković, te zatražio mjeru razrješenja od dužnosti tužene, saopćeno je.
Naredne sedmice počinje suđenje za napad u Dobrovoljačkoj ulici 21. Oktobra 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice je zakazano suđenje Ejupu Ganiću i drugima, koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za ratni zločin počinjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.